100 жертви и 150 ранени при пожар на сватба в Ирак

DenNews.bg
27.09.2023
размер на текста:

 Най-малко 100 души загинаха, а други 150 бяха ранени след пожар, избухнал на сватба в Северен Ирак, информира Би Би Си.

Стотици хора празнуваха в Ал-Хамдания в северната иракска провинция Ниневия, когато късно вечерта във вторник избухна пожар в залата.

Все още не е известно каква е причината за пожара, но според ранните доклади е избухнал след запалване на фойерверки.

Запалими панели в залата може да са разпалили пламъците, причинявайки запалване и падане на части от тавана.

„Пожарът доведе до срутването на части от залата в резултат на използването на силно запалими, евтини строителни материали, които се срутват в рамките на минути, когато избухне пожарът“, каза дирекцията за гражданска защита на Ирак, цитирана от иракската държавна информационна агенция INA .

Не е ясно дали булката и младоженецът са сред загиналите или ранените.

Първоначалните съобщения в иракските медии казаха, че те са загинали в пламъците, като по-късно агенция Нина съобщи, че те са живи, но се лекуват от изгаряния.

Снимка, публикувана от Нина, показва десетки пожарникари, които се борят с огъня, а снимки от местни журналисти в социалните медии показват овъглените останки от вътрешността на залата за събития.

Пожарникарите можеха да се видят да се катерят над останките на сградата в търсене на оцелели в ранните часове тази сутрин, във видео, заснето на мястото от кореспондент на Ройтерс.

Очевидци казаха, че стотици хора са празнували там, когато сградата е пламнала около 10:45 местно време.

„Видяхме огъня как се разраства, излизайки от залата. Тези, които успяха, се измъкнаха, а тези, които не, останаха заседнали. Дори тези, които успяха да си проправят път, бяха смачкани“, коментира пред Ройтерс Имад Йохана, 34-годишен, избягал от ада.

Друг гост на сватбата, Рания Ваад, която получи изгаряне на ръката си, каза, че докато булката и младоженецът танцували бавно, „фойерверките започнали да се изкачват до тавана, цялата зала избухнала в пламъци“.

„Не можахме да видим нищо“, каза 17-годишният младеж пред информационна агенция AFP. „Задушавахме се, не знаехме как да излезем.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети