Как действа и кога може да се прави лазерната епилация

DenNews.bg
22.09.2023
размер на текста:

Обезкосмяването на различните зони по тялото може да се осъществи по разнообразни методи. Един от тях, който набира изключителна популярност, е лазерна епилация. Тя е силно предпочитана, понеже е дълготраен метод за обезкосмяване, който гарантира отлични резултати.
 

Как действа лазерната епилация?

 

По време на лазерно обезкосмяване се използва светлинен лъч, който е интензивен и тясно насочен. Той въздейства върху косъмчетата в период на растеж, като атакува пигмента в космения фоликул – меланин. Върху кожата лазерната светлина се превръща в топлина. Чрез тази топлина косъмчетата биват премахнати. Въздейства само върху структурите на косъмчетата, поради което не наврежда на кожата. Може да премахне, включително, и враснали косми.
 

 

Кога може да се прави лазерна епилация?
 

 

Сред главните изисквания за лазерна епилация е кожата да е здрава. Не се прилага при кожа, която страда от различни раздразнения, включително изгаряния, рани, синини, подувания и т.н.
 
Освен това не е препоръчително да се прилага след като сте ходили на море или солариум и сте хванали тен. Наличието на тен означава, че в кожата ви има значително по-високо количество меланин. То пречи на светлината от лазерната епилация да достигне до меланина в корените на косъмчетата и да ги отстрани. Съответно, главни изисквания са и да не посещавате солариум и да не се излагате на интензивна слънчева светлина известно време преди процедура по лазерно обезкосмяване.
 
Друг важен фактор е методът, по който сте премахвали косъмчетата преди процедурата. Нe трябва да използвате методи, които отскубват космите с коренчетата. Оптималният вариант е да третирате зоната със самобръсначка ден-два преди процедурата. Избягвайте епилацията, отскубването с пинсета и други подобни методи. Те премахват коренчетата на космите и, съответно, няма върху какво да въздейства светлината на лазерните апарати.
 
Самите процедури ще бъдат няколко на брой през период от шест до осем седмици. Приложението им е по преценка на козметика, който ги прилага. Той или тя ще се съобрази със състоянието на кожата ви и степента на окосмяване. Помнете, че между процедурите важат същите изисквания като по-горе.
 
За да бъде приложена първа или последваща процедура по лазерно обезкосмяване, трябва да не страдате от някои видове заболявания. Да, знаем, че вече го споменахме във връзка с кожата, но това далеч не изчерпва списъка с изисквания
⦁ При лица, страдащи от разширени вени,
⦁ от отоци, свързани с различни заболявания,
⦁ от инфекциозни болести и др., не се прилага лазерната епилация.
⦁ Тя не бива да се използва и в зони, в които има обширни оперативни или травматични белези, особено в процес на възстановяване.
 
⦁ Последващи процедури се прилагат, само ако кожата ви е понесла добре първата процедура.
Обикновено се случва именно така, тъй като светлината на лазерната епилация е безвредна и може да доведе само до леки странични ефекти. В повечето случаи не се срещат особени проблеми след процедура по обезкосмяване с лазерни лъчи, но ако такива възникнат, последващи прилагания на светлинна епилация е противопоказно.

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети