Полша спря доставката на оръжия за Украйна

DenNews.bg
21.09.2023
размер на текста:

 Един от най-верните съюзници на Украйна, Полша, заяви, че вече не доставя оръжия на своя съсед, на фона на дипломатически спор за износа на зърно от Киев.

Премиерът Матеуш Моравецки каза, че фокусът на Полша е вместо това, да се защити с по-модерни оръжия.

Полша вече изпрати на Украйна 320 танка от съветската епоха и 14 изтребителя МиГ-29 и няма какво повече да предложи.

Изказванията обаче съвпадат с голямото напрежение между двете съседки.

Във вторник Полша привика посланика на Украйна заради коментари, направени от президента Володимир Зеленски в ООН, след като Полша, Унгария и Словакия удължиха забраната за украинско зърно.

Зеленски каза, че е тревожно как някои от приятелите на Украйна в Европа играят солидарност „в политически театър – правейки трилър от зърно“.

Варшава заклейми думите му като "неоправдани по отношение на Полша, която подкрепя Украйна от първите дни на войната". Оттогава двете страни се опитаха да охладят спора.

 Моравецки беше интервюиран в сряда вечерта от частния новинарски телевизионен канал Polsat часове след като украинският посланик беше извикан във външното министерство във Варшава в отговор на речта на украинския лидер.

„Вече не прехвърляме оръжия на Украйна, защото сега въоръжаваме Полша с по-модерни оръжия“, каза премиерът.

Той беше категоричен, че Полша помага на Украйна да победи „руския варварин“, като поддържа военен център, но не би се съгласил пазарите на Полша да бъдат дестабилизирани от вноса на зърно, съобщи полската държавна информационна агенция Pap.

„Нашият център в Жешов, в съгласие с американците и НАТО, изпълнява през цялото време същата роля, която е изпълнявал и ще изпълнява.

Военната техника на Полша е изчерпана с около една трета чрез трансфери в Украйна и е в процес на замяната й с модерен комплект, произведен от Запада.

Износът на оръжие за Украйна няма да спре напълно, тъй като полският производител PGZ трябва да изпрати около 60 артилерийски оръжия Krab през следващите месеци. Говорителят на правителството Пьотр Мюлер по-късно уточни, че ще бъдат доставени само предварително договорени доставки на боеприпаси и въоръжение, включително тези от договорите, подписани с Украйна.

Попитан за коментарите на министър-председателя, полският министър на държавните активи Яцек Сасин каза пред Radio Plus в четвъртък, че „в момента е така, както каза премиерът – в бъдеще ще видим“.

Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" засили реториката си през последните седмици в разгара на острата предизборна кампания преди гласуването на 15 октомври и застана в защита на полските фермери, които се чувстват застрашени от вноса на украинско зърно.

Какви оръжия се доставят на Украйна?

Пълномащабното нахлуване на Русия принуди Украйна да намери алтернативни, сухопътни маршрути, когато основните черноморски морски пътища бяха почти затворени.

Това от своя страна доведе до големи количества зърно, които се озоваха в Централна Европа.

Вследствие на това Европейският съюз временно забрани вноса на зърно в пет държави- България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, за да защити местните фермери, които се страхуваха, че украинското зърно сваля цените на местно ниво.

Когато забраната приключи на 15 септември, ЕС избра да не я подновява, но Унгария, Словакия и Полша запазиха забраната, въпреки че Европейската комисия подчерта, че не зависи от държавите-членки на ЕС да решават по-широка търговска политика.

По-рано тази седмица Украйна заведе дела пред Световната търговска организация (СТО) срещу тези страни заради забраните, които според нея са нарушение на международните задължения.

Министърът на икономиката на Украйна Юлия Свириденко каза: За нас от решаващо значение е да докажем, че отделните страни членки не могат да забранят вноса на украински стоки".

Източници казаха в четвъртък, че Киев се е съгласил да оттегли иска си срещу Словакия, след като двете страни казаха, че през следващите месеци ще бъде създадена система за лицензиране на зърно.

Досега Полша стои на позииця, че забраната ще остане в сила и "жалба пред СТО не ни прави впечатление".

Моравецки каза, че ще увеличат броя на забранените продукти от Киев, ако Украйна ескалира спора за зърното.

Полският министър на земеделието Робърт Телус обаче разговаря в четвъртък с украинския си колега Микола Солски и Киев каза, че двете съседки са се съгласили да търсят решение в техен интерес.

Въпреки забраната, трите държави продължават да позволяват транспортирането на зърно през тях до други пазари.

Френският външен министър Катрин Колона каза в сряда, че проучване на ЕС разкрива, че украинският внос на зърно няма да осакати европейските фермери, и описа напрежението като „жалко“.

Полша оказа голяма подкрепа на Украйна, докато се защитава от Русия, призовавайки Германия да предостави на страната бойни танкове Leopard 2, обещавайки изтребители на страната и посрещайки повече от 1,5 милиона бежанци от Украйна.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети