Арестувахах журналистка, разкрила убийства на цивилни в Египет от френски разузнавачи

DenNews.bg
21.09.2023
размер на текста:

 Френска журналистка е била задържана през нощта и разпитана от полицията във връзка с доклад от 2021 г., в който се твърди, че френското разузнаване е използвано от Египет за убиване на цивилни.

Съобщава се, че полицията е претърсила къщата на Ариан Лаврийо на 19 септември и по-късно я е арестувала.

Адвокатът на Лаврийо каза, че тя е била разпитана като част от разследване за компрометиране на националната сигурност.

Тя е била освободена след една нощ в ареста.

Катя Ру от "Амнести интернешънъл" каза, че е "много притеснена" за журналиста по време на ареста ѝ.

„Поставянето в полицейски арест на журналист за това, че си върши работата, освен това за разкриване на информация от обществен интерес, може да бъде заплаха за свободата на печата и поверителността на източниците.

Съобщава се, че Лаврийо е била разпитана от полицаи от френската разузнавателна служба - Главна дирекция за вътрешна сигурност или DGSI.

Нейният доклад от 2021 г. използва изтекли секретни документи, за да твърди, че египетските власти са използвали френското разузнаване, за да бомбардират и убиват контрабандисти на египетско-либийската граница между 2016 и 2018 г.

Според доклада френските сили са били замесени в "поне 19 бомбени атентата" срещу цивилни.

То е публикувано от Disclose, френски уебсайт за разследваща журналистика.

Disclose каза, че френските власти под президентството на президента Франсоа Оланд и президента Еманюел Макрон са били "постоянно информирани" за развитието от персонала на "няколко военни отдела", но техните опасения са били игнорирани.

По време на публикуването Disclose призна, че докладът включва тайни за националната сигурност, но каза, че ги споделя „в името на основен принцип на демокрацията: правото на информация“.

„Понятието „класифицирана информация“ не може да се използва за защита на кампания от произволни екзекуции срещу цивилни“, каза Disclose.

Той също така каза, че с публикуването на доклада съзнателно поема риска да „наруши закона“.

След публикуването на статиите министерството на въоръжените сили на Франция подаде правна жалба за "нарушаване на тайните на националната отбрана".

Комитетът за защита на журналистите (CPJ) осъди ареста на Лаврийо поиска всички наказателни разследвания срещу нея да бъдат прекратени и каза, че полицията трябва да се въздържа от разпити за нейните източници.

„Журналистите трябва да могат свободно да докладват по въпроси на националната отбрана и сигурността. Разпитването на репортери относно техните поверителни източници ги поставя под неоправдан натиск и може да има смразяващ ефект върху репортажа в областта на отбраната“, каза Атила Монг, европейски представител на CPJ.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети