Азербайджан започва операция срещу Нагорни Карабах и иска капитулация

DenNews.bg
20.09.2023
размер на текста:

 Азербайджан заяви, че военните му мерки в Нагорни Карабах продължават втори ден, след като във вторник започна това, което определи като "антитерористични" операции в района, информира Би Би Си.

Азърбайджан обяви,че няма да спре, докато етническите арменски сепаратисти не се предадат.

Напрежението в Южен Кавказ е високо от месеци около отцепилия се анклав, международно признат за част от Азербайджан.

За последно Азербайджан и Армения воюваха преди три години.

В изявление от днес  сутринта министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че военното оборудване, принадлежащо на арменските въоръжени сили, е било „неутрализирано“, включително военни превозни средства, артилерия и противовъздушни ракетни установки.

Във вторник Баку нареди на "незаконните арменски военни формирования" да предадат оръжия и да разпуснат своя "незаконен режим".

Азербайджан и Армения за първи път влязоха във война в началото на 90-те години след разпадането на Съветския съюз. След това през 2020 г. Азербайджан си върна райони в и около Нагорни Карабах, преди да бъде договорено примирие и наблюдавано от руските мироопазващи сили.

Етническите арменци в Карабах призоваха във вторник за прекратяване на огъня и за започване на преговори. Но от азербайджанския ултиматум става ясно, че целта на Баку е да завърши завладяването на планинския анклав.

Арменският премиер Никол Пашинян обвини Азербайджан в започване на сухопътна операция, целяща "етническо прочистване".

Но стотици арменски протестиращи, разочаровани от отговора на страната си, се сблъскаха с полицията пред парламента в Ереван, осъждайки своя лидер като предател и го призовавайки да подаде оставка.

Азербайджан каза, че преговорите могат да започнат в град Евлах, на около 100 км (60 км) северно от регионалната столица на Карабах Ханкенди, наричан Степанакерт от етническите арменци.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети