Фермери лиснаха прясно мляко пред земеделския министър

DenNews.bg
19.09.2023
размер на текста:

Снима: БТА

 Протестиращите край Долни Богров земеделски производители изляха българско прясно мляко при пристигането на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев. Участници в акцията го освиркаха при пристигането му. Вътев попита дали е на футболен мач или на нормален диалог. Той подчерта, че е дошъл на протеста, за да бъдат обсъдени проблемите в бранша и възможните решения. Земеделците са разположили повече от 600 селскостопански машини и са готови да влязат с 80 от тях в центъра на София.

След като беше освиркан и посрещнат с викове "оставка", министърът призова за нормален, диалогичен разговор. Ако искате да чуете, дайте да водим нормален диалог, готов съм да отговарям на всички въпроси, които ще ми зададете, каза той на земеделците.

С огромно уважение се отнасям към вашия справедлив протест - всеки от вас се бори за своето право да произвежда и да получи заслуженото от това, което произвежда. Това каза министърът на земеделието Кирил Вътев на протестиращите земеделски производители край Долни Богров. Той прие поканата на земеделците и дойде при тях, за да разговарят за проблемите в бранша и възможните решения.

Вътев каза, че не е професионален политик, но много добре познава проблемите на сектора от 30 години. Въпросът е как ще ги решим, каза той. От войната в Украйна се промениха страшно много неща и светът стана друг. Ние сме най-близо до тази война и сме едни от най-потърпевшите, заедно с още четири фронтови държави, посочи Вътев.

Натрупани са страшно много проблеми в продължение на 30 години, те не възникнаха вчера, не възникнаха откакто е вашият протест, каза още министърът. По думите му обстановката е сложна, "много повече, отколкото си я представяме в този момент, в който се гледаме в очите". Имаме основание да си говорим и да се гледаме в очите, за да намерим правилните решения. За съжаление нито едно от решенията не предполага моментално и веднага резултат, заяви Кирил Вътев.

Източници: БТА, БНТ

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети