Глобиха австралиец, изкарал питона си на сърф

DenNews.bg
19.09.2023
размер на текста:

 Мъж от Голд Коуст, който засне как води домашната си змия за сърф, беше глобен от австралийските власти за дивата природа.

Хигор Фиуза и неговият питон Шива станаха местни знаменитости по-рано този месец, след като видео, на което ловят вълни.

Но тяхната краткотрайна слава също сезира служителите по защита на дивата природа.

Казват, че мъжът е застрашил Шива и е нарушил разрешението му да държи змията, като я е извел на публично място.

Министерството на околната среда и науката на Куинсланд казва, че е започнало разследване на дуото за сърфиране, след като г-н Фиуза се появи в местните медии, и тази седмица му наложи глоба от 2322 австралийски долара ( 1495 долара).

Извеждането на местни домашни любимци на публично място може да им причини „ненужен стрес“ и може да ги накара да се „държат по непредсказуем начин“, каза в изявление офицерът за дивата природа Джонатан Макдоналд.

„Змиите са студенокръвни животни и доколкото могат да плуват, влечугите обикновено избягват водата“, каза той.

„Питонът би открил, че водата е изключително студена, а единствените змии, които трябва да има в океана, са морски змии.“

Инцидентът също повдигна опасения относно обществената безопасност и възможната заплаха от разпространение на болести от питона сред местните диви животни, добави той.

Но г-н Фиуза по-рано каза на местните медии, че Шива обича водата и тя е карала сърф с него поне 10 пъти.

„Винаги съм я водил на плажа и тя обичаше да плува във водата, така че един ден реших да я изведа на сърф и тя го хареса“, каза той пред Australian Broadcasting Corporation.

„Обикновено, когато не й харесва нещо, тя започва да съска, но не съска във водата, защото тя винаги е хладна.“

Шива не е първото животно, спечелило слава със сърфирането в залива на дъгата. Една патица - на име Дък - е редовна и дори е известно, че краде вълни от австралийския шампион по сърф Стеф Гилмор.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети