Украйна заведе дела срещу Унгария, Полша и Словакия заради забраната за внос на нейно зърно

DenNews.bg
19.09.2023
размер на текста:

 Украйна заведе дела в Световната търговска организация (СТО) срещу Словакия, Полша и Унгария заради техните забрани за внос на храни от Киев, информира Би Би Си.

В исковите молби се казва, че подобни ограничения са нарушение на международните задължения от страна на съседите на Украйна в ЕС.

Те казват, че забраните са необходими, за да защитят техните фермери от евтин внос.

Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна миналата година почти затвори основните черноморски морски пътища и принуди Украйна да намери алтернативни сухопътни маршрути.

Това от своя страна доведе до големи количества зърно, които се озоваха в Централна Европа.

Оттогава фермерите в тези страни провеждат протестни митинги, заявявайки, че украинските доставки на зърно ги подбиват и изкривяват местните пазари.

Натискът доведе до съгласието на 27-членния блок на ЕС по-рано тази година за търговски ограничения върху вноса на Украйна в Унгария, Полша, Словакия - както и в България и Румъния - до 15 септември.

В деня на крайния срок Европейската комисия - изпълнителният орган на ЕС - реши да не удължава забраната.

Но правителствата в Будапеща, Варшава и Братислава се противопоставиха на хода на Комисията, като обявиха собствените си ограничения.


Полски фермери блокираха пътища, протестирайки срещу вноса на украинско зърно
В изявление в понеделник министърът на икономиката на Украйна Юлия Свириденко каза, че „за нас е изключително важно да докажем, че отделните държави-членки не могат да забранят вноса на украински стоки.

„Ето защо завеждаме дела срещу тях [Словакия, Полша и Унгария] в СТО.

Г-жа Свириденко добави, че украинските износители „вече са претърпели и продължават да търпят значителни загуби“ поради едностранните забрани.

Полша заяви, че ще запази забраната си независимо от това.

„Поддържаме позицията си, смятаме, че е правилна, тя е резултат от икономически анализ и правомощия, произтичащи от правото на ЕС и международното право.Жалба пред СТО не ни прави впечатление. , каза правителственият говорител Пьотр Мюлер.

Европейската комисия многократно е заявявала, че не зависи от отделните членове на ЕС да правят търговска политика за блока.

Полша, Унгария и Словакия все още позволяват транзит на украинско зърно към техните страни към други пазари.

Полша и Словакия са ключови съюзници на Украйна в борбата й срещу руската инвазия, но спорът за вноса на зърно предизвика търкания.

Украйна е един от най-големите доставчици в света на култури като слънчогледово масло, пшеница, ечемик и царевица.

Пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. и блокадата на черноморските пристанища на Украйна хвана в капан около 20 милиона тона зърно, предназначено за износ.

Това предизвика скок на световните цени на храните и заплаши да създаде недостиг в Близкия изток и Африка.

През юли същата година беше сключено споразумение между Русия и Украйна, за да се позволи на товарните кораби да плават по коридор в Черно море до украинските пристанища.

Почти 33 милиона тона зърно бяха изпратени от Украйна по силата на сделката и световните цени на храните спаднаха с приблизително 20% в резултат на това, според Организацията за прехрана и земеделие към ООН.

Русия обаче се оттегли от сделката през юли и световните цени на зърното отново се покачиха.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети