Затворници в 6 затвора в Еквадор взеха за заложници 57 пазачи и полицаи

DenNews.bg
01.09.2023
размер на текста:

 . Затворници в шест затвора в Еквадор са взели за заложници над 50 пазачи и полицаи. Това съобщиха в четвъртък от службата за изтърпяване на присъди на пълнолетни и непълнолетни извършители на престъпления.

„Информираме обществеността, че 7 полицаи и 50 служители от службата за сигурност и наблюдение на затворите са задържани в шест центъра за задържане“, каза министерството в декларация.

Според службата пазачите и полицаите са били взети за заложници от членове на „престъпни групи в отговор на влизането на служители на реда в затворите за конфискуване на забранени предмети“.

Агенцията съобщи и за опит за бунт в затвор за малолетни в Кито. Заради действията на криминалисти е избухнал пожар в пенитенциарния център, няма данни за пострадали.

Еквадор преживя рязко увеличение на престъпността през последните години. През юли властите обявиха извънредно положение във всички затвори в страната за 60 дни поради няколко бунта, избухнали в същия ден, а на 10 август беше обявено общо извънредно положение в републиката във връзка с убийството на кандидата за президент Фернандо Вилависенсио.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети