Необходими са само 5000 стъпки на ден, за да сте здрави, показва проучване

DenNews.bg
09.08.2023
размер на текста:

Отдавна се говори, че 10 000 стъпки на ден са магическото число, от което се нуждаете, за да останете във форма и здрави - но ново проучване показва, че по-малко от 5 000 може да са достатъчни, за да имате полза.

Анализът на повече от 226 000 души по света показа, че 4000 са достатъчни, за да започнат да намаляват риска от преждевременна смърт по каквато и да е причина.

Малко над 2300 са достатъчни, за да са от полза за сърцето и кръвоносните съдове.

Колкото повече правите, толкова повече ползи за здравето има, твърдят изследователите.

Всеки допълнителни 1000 стъпки над 4000 намаляват риска от ранна смърт с 15% до 20 000 стъпки.

Екипът от Медицинския университет в Лодз в Полша и Медицинския факултет на университета Джон Хопкинс в САЩ откри, че ползите от ходенето се прилагат за всички полове и възрасти, независимо къде живеят.

Най-големите ползи обаче са наблюдавани сред хората под 60 години.

Разходката до магазините, вместо да шофирате, или слизането от автобуса няколко спирки по-рано може да е достатъчно, за да има ефект.
Според данни на Световната здравна организация недостатъчната физическа активност е причина за 3,2 милиона смъртни случая всяка година – четвъртата най-честа причина в света.

Хъни Файн, личен треньор и инструктор за световната фитнес компания Barry's, набляга на проблемите, които идват от прекаленото седене.

„Това може да забави метаболизма ви и да повлияе на растежа и силата на мускулите, което може да причини болки“, казва тя пред BBC.

„Прекалено дългото седене също може да причини всякакви проблеми с гърба, откриваме това често при хора с офис работа, че гърбовете им са постоянно поставени в напрегнато свито положение, което причинява много повече проблеми по-късно в живота.“

Тя обяснява значението на термогенезата без физическа активност - известна още като Neat, "което с прости думи е всичко, което правим, което използва енергия и изгаря калории".

„Задачи като стоене, носене на покупки, миене на подове, мотаене, ходене по телефона – всичко това са малките неща, които ни правят по-активни, които ни помагат да изгаряме калории по-ефективно“, каза тя.

„Ходенето може да понижи кръвното ви налягане, да укрепи мускулите ви, за да защити костите ви, може да повиши енергийните нива, както и да ви даде ендорфини и може да ви помогне да поддържате здравословно тегло заедно със здравословното хранене“, казва тя.

Други предимства включват подобряване на вашето психично здраве и важно време далеч от екрани и други разсейващи фактори.

Ходенето е подходящо за "почти всеки", защото е слабо въздействие и е лесно за ставите и мускулите, добави тя.

Най-добрите съвети за ходене на личен треньор: 
- Вървете до гарата, а не с автобус или кола
- Ако работите на бюро, задайте ежечасни напомняния да ставате и да се движите
- Ако сте бременна, ходенето е най-добрият вид упражнения
- Правете 30-минутна разходка всеки ден, слушайки музика
- Разходете се с приятели в парк или по горски пътеки и разходете кучето, ако имате такова
- Започнете с малко - 10-минутна разходка от гарата до офиса може лесно да се увеличи до 20-минутна разходка в парка и накрая 30-минутна разходка из града
 

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети