Военните в Габон арестуваха президента Бонго и презвеха властта

DenNews.bg
30.08.2023
размер на текста:

 Военни офицери в Габон, произвеждащ петрол, казаха, че са завзели властта в сряда и са поставили президента Али Бонго под домашен арест, след като изборният орган на централноафриканската държава обяви, че той е спечелил трети мандат.

В телевизионно съобщение през нощта дузина висши офицери обявиха, че резултатите от изборите са отменени, границите са затворени и държавните институции са разпуснати. Те казаха, че представляват всички сили за сигурност и отбрана на Габон. Стотици хора излязоха по улиците на столицата Либревил, за да празнуват сутринта след нощното съобщение, което изглежда е било заснето от президентския дворец, според телевизионните изображения.

В друго изявление, прочетено по националната телевизия, военните офицери казаха, че са задържали Бонго, който пое управлението през 2009 г. от баща си Омар, който управляваше Габон от 1967 г. насам. Противниците твърдят, че семейството не е направило много, за да сподели петролното и минното богатство на държавата с неговите 2,3 милиона души.

Ако бъде успешен, превратът ще бъде осмият в Западна и Централна Африка от 2020 г. Последният, в Нигер, беше през юли. Военни офицери също заеха властта в Мали, Гвинея, Буркина Фасо и Чад, заличавайки демократичните придобивки от 90-те години на миналия век.

Офицерите, наричащи себе си Комитет за преход и възстановяване на институциите, казаха, че Габон "претърпява тежка институционална, политическа, икономическа и социална криза" и казаха, че изборите на 26 август не са били прозрачни или надеждни.

За кратко в Либревил се чуха стрелби след изявлението, обявяващо свалянето на Бонго, но улиците до голяма степен бяха спокойни, преди да избухнат празненства. По-късно полицаи се разпръснаха, за да охраняват големите градски кръстовища.

Няма незабавен коментар от правителството на Габон.

64-годишният Бонго за последно беше видян публично да гласува в събота. Той се появи публично преди изборите, изглеждайки по-здрав от предишните редки и слаби телевизионни изяви след инсулта си през 2019 г.

Френският премиер Елизабет Борн каза, че Франция, бившият колониален владетел на Габон, следи отблизо ситуацията.

Превратът създава повече несигурност за присъствието на Франция в региона. Има около 350 войници, разположени в Габон. Френските сили бяха изгонени от Мали и Буркина Фасо след преврати там, на фона на вълна от антифренски настроения, а лидерите на преврата в Нигер също отмениха военни споразумения с Франция.

Китайското външно министерство призова ситуацията в Габон да бъде разрешена по мирен път и каза, че личната безопасност на Бонго, който посети Китай през април, трябва да бъде гарантирана.

Руското външно министерство също заяви, че е разтревожено от ситуацията и се надява на стабилизиране.


Нигер и други страни от Сахел се борят с ислямистки бунтове, които подкопаха вярата в демократичните правителства. Габон, който се намира по-на юг на брега на Атлантическия океан, не е изправен пред същите предизвикателства, но преврат би бил допълнителен знак за отстъпление на демокрацията в нестабилния регион.

Недоволството срещу 56-годишната власт на семейство Бонго нарастваше в Габон, член на ОПЕК. Насилствени вълнения избухнаха след оспорваната изборна победа на Бонго през 2016 г. и имаше осуетен опит за преврат през 2019 г., месеци след като президентът получи инсулт в чужбина, което поражда съмнения относно способността му да управлява.

„Смятаме, че войниците ще искат да се задържат на власт и да създадат някакъв национален диалог за изготвяне на нова конституция, докато освобождават бюрокрацията от лоялните на Бонго“, пише Франсоа Конради, водещ политически икономист за Oxford Economics.

Критиците на Бонго казват, че семейството не е успяло да насочи петрола и други богатства на Габон към развитие, докато около една трета от населението живее в бедност.

Габон произвежда около 200 000 барела петрол на ден, главно от изчерпващи се находища. Международните компании включват френската TotalEnergies (TTEF.PA) и англо-френския производител Perenco.

Френският миньор Eramet (ERMT.PA), който има големи манганови операции в Габон, заяви, че е спрял дейността си.

Имаше опасения от безредици след президентските, парламентарните и законодателните избори, на които Бонго се бори за трети мандат срещу 18 претенденти.

Екипът му отхвърли обвиненията в измама.

Но липсата на международни наблюдатели, спирането на някои чуждестранни предавания и решението на властите да спрат интернет услугите и да наложат вечерен час в цялата страна след гласуването породиха опасения относно прозрачността на вота.

Служителите казаха, че държавните институции, които са разпуснали, включват правителството, сената, националното събрание, конституционния съд и избирателния орган.

След съобщението на служителите достъпът до интернет изглеждаше възстановен за първи път след гласуването в събота. Правителството каза, че спирането на мрежата и комендантският час са необходими, за да се предотврати разпространението на фалшиви новини и да се защити обществената безопасност.

Габонският избирателен център съобщи по-рано в сряда, че Бонго е спечелил изборите с 64,27% от гласовете, а основният му съперник Алберт Ондо Оса е спечелил 30,77%.

Деноминираните в долари облигации на Габон паднаха с цели 14 цента в сряда, преди да възстановят около 2 цента от загубите.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети