Денков: Двувластието в МВР пречи на работата му

DenNews.bg
29.08.2023
размер на текста:

 

Има много закони, които трябва да бъдат приети през следващите месец и половина. Това е задача, която парламентарното мнозинство трябва да придвижи в синхрон с правителството. Най-спешен е законът, свързан с антикорупционната комисия, тъй като това е основно условие по пътя към Шенген. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков пред журналисти в навечерието на новия политически сезон.

 

Премиерът изрази очакване народните представители да работят мобилизирано и по ясен график. „Всяка от партиите трябва да си даде сметка, че освен че се конкурира с другите участници в това управление, трябва да пази общите цели, които сме си поставили. Това правителство е съставено, за да могат да бъдат постигнати основните приоритети и да бъдат приети основните закони. За мен това е най-важно. Надявам се то да не бъде пожертвано заради тяснопартийни интереси“, изтъкна акад. Денков.

 

В отговор на журналистически въпрос за реформата в службите за сигурност, министър-председателят беше категоричен, че трябва да се обсъди тяхното преструктуриране по начин, който не позволява бели петна в тяхната работа, каквито има в момента. Тази дейност е в правомощията на Народното събрание. По думите на акад. Денков причина за малкото на брой дела срещу корупция и единичните случаи на осъдени за корупция е не липсата на корупция в България, а недостатъчно добрата работа на правосъдната система и службите за сигурност. Премиерът даде за пример казуса с поисканата оставка на главния секретар на МВР и „двувластието“ в министерството, което сериозно пречи на дейността на министерството. От това може да страдат хората, може да се възползват престъпниците. Това е нещо напълно неприемливо, заяви министър-председателят. „Ако аз съм на мястото на главния секретар, веднага ще си подам оставката“, добави той.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети