Радев: Пагубна заблуда е, че да си европеец означава да задраскаш историята, да се присмиваш на традициите, да се срамуваш от знамето и да иронизираш родолюбието

DenNews.bg
20.08.2023
размер на текста:

Пагубна заблуда е, че да си европеец означава да задраскаш историята, да се присмиваш на традициите, да се срамуваш от знамето и да иронизираш родолюбието. Това заяви от Шипка президентът Румен Радев по време на честванията на 146-та година от Шипченската епопея.

 

Всяка година изкачваме Шипка, за да отдадем почит към българските опълченци и воините от императорската армия на Царя Освободител, които в августовските жеги на 1877-ма отстояха нашето право да имаме държава. Вече век и половина възкръснала България е на картата на Европа.

Всички ние на върха, милионите граждани на Републиката сме българи и европейци по рождение, история и култура. Онези, които никога не идват на Шипка, вярват, че да си европеец, означава да се отречеш от това да бъдеш българин. Това е саморазрушителен комплекс.

Пагубна заблуда е, че да си европеец означава да задраскаш историята, да се присмиваш на традициите, да се срамуваш от знамето и да иронизираш родолюбието.

Непростима безотговорност е да предаваш идеали, в които са вградили живота и делото си поколения българи. Идеалите на нашите възрожденци, на Левски, Ботев и Гоце Делчев.

Тук, пред Паметника на свободата сме се събрали, за да заявим, че след „епопеята на забравените“ няма да допуснем онези, които винаги липсват тук, на върха, да ни натрапят епопея на зачеркнатите. Да манипулират историческата памет, да посягат на български светини и да се чудят през годините как да изхвърлят Вазов от учебниците.

Днес казваме стига!

3-ти март е червената линия на нашето търпение.

Европейска България има бъдеще, само когато сложим край на политическото безочие, което сее разкол и паразитира върху разделението. Което търгува с всичко българско за своето оцеляване. Не сглобкаджийство ни трябва, а единение около държавността, историята и националното достойнство, около демократичните завоевания и свободите на гражданите.

Скъпи сънародници,

Днес казваме НЕ на пълзящата цензура, на доносничеството, на подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на конституцията. Той предвижда България да се управлява от политици, за които българското гражданство е подробност, а политиката е конкурс по сервилност.

Казваме не на опитите за разграждане на държавността с превземането на институциите за користни политически и икономически цели.

Днес слагаме край на обратното броене, на разпада и заявяваме, че България ще пребъде: република на равноправни и свободни граждани, които сами решават своето бъдеще. Националното самосъзнание и гражданската енергия са призвани да ни защитят от духовния и моралния упадък! Народното движение няма да допусне Трети март да бъде заличен, националната ни памет да бъде изтрита, а българската държавност - разградена!

 

 

С поведението си властта тласка обществото към хаос и насилие и руши демократичния консенсус, без който няма европейска перспектива за България
С поведението си властта тласка обществото ни към хаос и насилие, руши демократичния консенсус, който е в основата на мирния преход и без който няма европейска перспектива за България. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос днес. Държавният глава допълни, че държавата е слаба, защото сегашното управление е било опорочено от самото начало на създаването си.

„Потвърждава се максимата, че когато държавата е слаба - мафията е силна. Държавата е слаба, защото сегашното управление беше заченато в скандални записи и омерзително съглашателство. Отговорността е напълно размита. Публикуват се черни списъци на граждани и журналисти, притискат се медиите, призовава се към цензура“, каза Румен Радев и допълни, че овладяването на МВР и службите за сигурност от правителството цели експлоатирането им за користни политически и икономически цели, както и за опорочаване на изборния процес. Правителството използва всеки свой собствен провал, като повод за заграбване на още власт, заяви държавният глава.

Политическият дебат се лумпенизира с агитки и заплахи, посяга се на Конституцията и заложените в нея баланси, категоричен е президентът. „Явно е, че Конституцията пречи на управляващите в тяхното желание за повече власт“, допълни Румен Радев.

В отговор на въпрос президентът заяви, че българите очакват отговори за ролята на Алексей Петров в стъкмяването на сегашната управленска коалиция, както и яснота какви ангажименти са поемани от политици към него, какви постове са обещавани и при какви условия тези намерения са щели да бъдат реализирани. На въпрос дали ще свика Консултативен съвет по национална сигурност, държавният глава заяви, че подобна стъпка не би била в интерес на националната сигурност.

„С кого? С хората от записите и с техните ортаци от тъмните политически сенки ли?“, попита реторично президентът.

Румен Радев изрази надежда, че българското общество няма да допусне съсипване на държавата от безотговорни политици, които се упражняват върху паметта, честта и бъдещето на децата и Родината. Държавният глава припомни, че Трети март остава кауза, която обединява милиони българи навсякъде по света.

„Всички хора с достойнство и демократично мислене ще кажем „не“ на разграждането на държавните и духовни устои на България“, каза той по повод постъпките за промяна на датата на националния празник на България.

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети