Убиха още един политик в Еквадор

DenNews.bg
15.08.2023
размер на текста:


Местен партиен лидер беше убит в Еквадор, вторият политик, убит в рамките на една седмица.

Педро Брионес беше застрелян от въоръжени мъже на мотоциклет в дома си в северната провинция Есмералдас.

Убийството му идва само пет дни след като кандидатът за президент Фернандо Вилависенсио беше застрелян в столицата Кито.

Процентът на убийствата в Еквадор нарасна, тъй като местните банди сключиха съюзи с международни престъпни картели.

Убийствата на политици разтърсиха страната преди предсрочните президентски избори на 20 август.

Педро Брионес беше лидер на лявата Партия на гражданската революция в Есмералдас. Съпартийци изказаха съболезнования на семейството му.

Кандидатът за президент на партията Луиза Гонсалес каза, че Еквадор преминава през "най-кървавия си период".

Бившият президент Рафаел Кореа, който основа Партията на гражданската революция, написа: „Те убиха друг наш колега в Есмералдас. Стига!“

Полицията все още не е коментирала официално убийството, но местните медии съобщават, че двамата стрелци са избягали с мотоциклет, след като са застреляли Брионес в Сан Матео, южно от град Есмералдас.

Все още не е ясно какъв може да е бил евентуалният мотив.

Провинция Есмералдас, на границата с Колумбия, е една от най-тежко засегнатите от вълната от насилие, която заля цялата страна.

Нейната пропусклива граница с Колумбия и местоположението й на тихоокеанското крайбрежие правят провинцията привлекателна за контрабандистите на наркотици, които пренасят кокаин от Колумбия през Еквадор до САЩ и Европа.

Но насилието не е ограничено до Есмералдас. Миналия месец кметът на пристанищния град Манта в провинция Манаби беше застрелян, докато инспектира проект за благоустройство.

Най-известната жертва досега е Фернандо Вилависенсио, журналист, който разкри корупционни скандали и разобличи връзките между организираната престъпност и държавни служители.

Шестима мъже са арестувани във връзка с убийството му, всичките колумбийски граждани.

Агенти на ФБР пристигнаха в страната от САЩ в неделя и обединиха сили с еквадорската полиция, за да разследват убийството на Фернандо Вилависенсио.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети