Благотворителна организация помага на ранени украински войници в сексуалния живот

DenNews.bg
12.08.2023
размер на текста:

В модерен офис в центъра на Киев 26-годишен украински ветеран гордо пуска видео на телефона си, което го показва как страстно целува млада жена в кухня.

Това е реклама за ReSex: благотворителна организация, която се опитва да помогне на бивши войници със сексуалния им живот след претърпяна физическа и психическа травма.

Ивона Костина е един от основателите на Veteran Hub, групата, която управлява проекта ReSex.

Тя казва, че за първи път са имали идеята за проекта през 2018 г., след като са прочели за проблема за американските войници.

След като осигуриха финансиране с началото на пълномащабната инвазия на Русия, те разговаряха с украински войници и експерти, за да се уверят, че приспособяват помощта си специално към мъжете и жените, които се нуждаят от нея.

Те се сблъскаха с известно объркване от обществеността - и ветерани - когато за първи път поискаха отговори на въпроси онлайн. "Хората умират, вие мислите за секс!" - казва Ивона.

Те също трябваше да се изправят пред някои от собствените си предразсъдъци - като фалшивото предположение, че всички ранени ветерани ще се борят със сексуалния си живот.

"Има секс в болницата, секс вкъщи, секс преди процедури, секс след. Има много хубав секс", казва Ивона. „Казахме си, уау, добре, как можем да бъдем полезни тук?“.

Но като цяло, казва тя, отговорът е изключително положителен.

Благотворителната организация е отпечатала около 6000 брошури и ги е изпратила до медицински центрове, ветерани и техните семейства в цяла Украйна и ги е направила достъпни онлайн.

ReSex също стартира кампания в социалните медии с видеоклипове, графики и линия за помощ. Благотворителността покрива всичко - от мастурбация до секс играчки и дори основи на биологията.

„Опитваме се да покрием всичко“, казва Ивона, добавяйки, че има и част от брошурата специално за млади ранени ветерани, които може да са девствени.

„Така че сексът след раната им ще бъде първият им секс, което е доста различно от това, което може би са си представяли.“

Катерина Скороход, ръководител на проекта на ReSex, казва, че са публикували отделни ръководства за жени и мъже, за да гарантират, че съответните партньори имат конкретни съвети, съобразени с техния опит и тела.

Тя обаче подчертава, че фокусът на проекта е повече върху емоционалната страна, отколкото върху физическата.

„Става дума за това как можете да приемете себе си, как можете да се обичате и как можете да изградите връзка със себе си и партньора си след тези наранявания – със секс и с интимност във взаимоотношенията.“


Мениджърът на проекта ReSex Катерина Скороход казва, че искат ранените ветерани да се научат да обичат себе си


Разчитането на ветерани, отговарящи на техния въпросник, означава, че има пропуски в техните изследвания, казва тя, добавяйки, че са се борили да получат каквито и да е отговори от LGBTQ общността.

Но също така са научили много за ветераните от Украйна. По-конкретно, те осъзнаха, че травматичните мозъчни увреждания често остават недиагностицирани и недостатъчно лекувани в страната - нещо, което казва  тя, засяга "либидото и цялата сексуална активност
 

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети