Убиха кандидат за президент на Еквадор

DenNews.bg
10.08.2023
размер на текста:

Кандидат на предстоящите президентски избори в Еквадор беше застрелян на предизборен митинг.

Фернандо Вилависенсио, член на националното събрание на страната, беше нападнат, докато напускаше събитието в северния град Кито в сряда.

Член на предизборния му екип каза пред местните медии, че Вилависенсио се качвал в кола, когато мъж пристъпил напред и го прострелял в главата.

Сегашният президент Гилермо Ласо обеща, че "престъплението няма да остане ненаказано".

Свидетели казаха, че Валенсио бил прострелян три пъти.

Заподозреният също беше прострелян при размяна на куршуми с охраната и по-късно почина от нараняванията си, съобщи главният прокурор на страната в социалните медии.

Първият тур на президентските избори е насрочен за 20 август.

Миналия месец Ласо обяви извънредно положение и вечерен час в три провинции след редица убийства, свързани с организираната престъпност.

Освен сигурността, кампанията на Виваленсие се фокусира върху справянето с корупцията, тема, която той е отразявал в предишна кариера като журналист, и намаляването на разрушаването на околната среда.

Миналата седмица той каза, че той и екипът му са били заплашвани от лидер на банда, свързана с трафик на наркотици.

Неговото убийство следва убийството на Агустин Интриаго, кмет на град Манта, през юли и Омар Менендес, кандидат за кмет на град Пуерто Лопес, през февруари.

Фаворитът Луиза Гонзалес също сподели своята „солидарност“ със семейството на Вилависенсио, като добави: „Този ​​подъл акт няма да остане ненаказан“.

 

Един от заподозрените за убийството на кандидата за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио почина от нараняванията, получени при ареста му. Това съобщиха от Главната прокуратура на страната в социалната мрежа X (бившия Twitter).

Кандидатите за президент на Еквадор обявиха спиране на предизборните си кампании след убийството.
"Заподозреният, който беше ранен при престрелка със служители по сигурността, беше задържан и отведен в тежко състояние в прокуратурата в Кито. Линейка потвърди смъртта му", се казва в доклада.

Според Генералната прокуратура най-малко девет души са били ранени при нападение срещу кандидат за президент на Еквадор. "Досега се съобщава за девет ранени, включително кандидат за народен представител и двама полицаи", се казва в съобщението.

Телевизионният канал Ecuavisa съобщи, че полицията е задържала двама заподозрени за убийството на Вилависенсио. По предварителни данни стрелците са трима. Политикът беше убит на 9 август след предизборно събрание в столицата на страната.


 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети