Зеленски смачка Радев, категорични са анализаторите от "Politico"

DenNews.bg
07.07.2023
размер на текста:

Украинският президент Володимир Зеленски смачка българския си колега Румен Радев в ожесточен разговор, предаван пряко по телевизията, срещу опозицията на Радев да въоръжава Украйна. Така коментират срещата между първите държавни мъже в президентството ни анализаторите от изданието "Politico".

Смутеният български президент, видимо изненадан от възмущението на Зеленски, помоли телевизионните камери да напуснат стаята в президентския дворец, където се снима срещата.

Зеленски посети България главно, за да се срещне с пронатовската и проевропейската администрация на премиера Николай Денков, която подкрепи износа на оръжия за Украйна и също така проучва начини за продажба на гражданско ядрено оборудване.

Срещата с Радев, бивш началник на военновъздушните сили, който е по-благосклонен към Русия и двусмислен към НАТО, премина дори по-зле от очакваното.

Събрани от двете страни на дълга дървена маса, украинската делегация седеше с каменни лица, от време на време правейки гримаси и водейки си бележки, срещу екипа на Радев, докато българският президент обясняваше, че "няма военно решение" и че "все повече и повече оръжия няма да го решават."

Зеленски даде отговора си с премерено презрение. "Не дай Боже да те сполети някаква трагедия и ти да си на мое място", каза той. "И ако хората със споделени ценности не помогнат, какво ще направите? Ще кажете: Путин, моля те, заграби българска територия?

"Не, вие като истински президент съм сигурен, че не бихте допуснали компромис с вашата независимост. Ваше право е да не подкрепяте помощта за Украйна. Но много ми се иска да ме разберете правилно", отбеляза той с ирония, докато уплашеният Радев на пресекулки се криеше в бележника пред него.

Зеленски разкритикува Радев за това, че до голяма степен описва нахлуването на Москва като "конфликт", а не като война и за неясните твърдения, че войната се разпространява и "разширява своя пространствен размер".

Категорично отхвърляйки предложението на Радев за дипломатическо решение, Зеленски подчерта, че Кремъл е започнал "война на унищожение срещу украинците, а не срещу други страни" и каза, че правителството на София - в противоречие с Радев - е в право да доставя оръжия.

"Искам също да ви кажа, че каквито и боеприпаси да има вашата армия, те няма да са достатъчни, за да се биете с Руската федерация. Нямате лоша армия, хората ви са добри, но това няма да е достатъчно, за да се биете срещу 160 милиона души. Ето защо е добре да се дадат (оръжия), за да можем (ние) да се защитим (себе си) и войната да не дойде при вас", каза той.

"Украйна и НАТО трябва да имат общи ценности. Не може да бъде иначе", добави Зеленски. "Не можете да подкрепяте Русия и да поддържате балансираща позиция, защото Русия иска да унищожи НАТО, иска да унищожи Европа и Европейския съюз; това са техните цели. Разбираш ли ме?"

Накрая Радев подсказа, че има предложение, но помоли телевизионните камери да се отдалечат, преди да продължи.

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети