Радев към Зеленски: „В момента чуваме думата „победа“, но бихме искали да чуваме повече думата „мир“

DenNews.bg
06.07.2023
размер на текста:

 Конфликтът в Украйна няма военно решение, а изисква последователни усилия за деескалация, прекратяване на огъня и търсене на мирно решение със средствата на дипломацията. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на среща с президента на Украйна Володимир Зеленски. Българският президент прие на „Дондуков“ 2 своя украински колега, който е на посещение у нас по покана на министър-председателя.

Румен Радев изрази солидарността си със страданията на народа на Украйна и жертвите на войната като припомни, че още от първия ден на нейното избухване е заклеймил агресията и войната като средство за разрешаване на проблемите. „В първите най-тежки месеци България подаде ръка на хиляди граждани на Украйна, търсещи спасение от конфликта“, посочи българският президент и добави, че много от украинските граждани, дошли у нас, все още са под закрилата на българската държава, която продължава да оказва и хуманитарна помощ.

Българският държавен глава посочи, че подписаната с министър-председателя декларация за всеобхватна подкрепа от страна на България към Украйна е важна стъпка за развитието на отношенията между двете страни, но подчерта, че ще бъде открит със своя колега, както в проведената между тях среща в Брюксел по-рано тази година. „Не приемам предоставянето на въоръжение и боеприпаси, особено от резервите на Българската армия“, заяви президентът Радев.

„Като президент и върховен главнокомандващ имам ясни отговорности отбранителните способности на Въоръжените сили на България да не отслабват, защото средата за сигурност е достатъчно тревожна и в нашия регион“, заяви българският държавен глава. Той посочи, че конфликтът между Русия и Украйна разширява своя териториален обхват и придобива нови измерения, а бойните действия стават все по-ожесточени и загиват все повече хора, сред които и българи от голямата българска общност в Украйна. Българският президент открои и рисковете за мира и сигурността в Европа, включително от радиоактивно замърсяване, които растат всеки изминал ден не само за Украйна, но и за цяла Европа.

Президентът Румен Радев посочи още, че конфликтът в Украйна се превръща във война на изтощение, в глобален икономически сблъсък, който засяга икономиките не само на Украйна, а и на всички европейски страни и изостря социалното напрежение. Държавният глава изрази надежда за скорошно постигане на мир, което за България е от особена важност в светлината на дълбоките исторически и културни връзки между българския и украинския народ.

„В момента чуваме думата „победа“, но бихме искали да чуваме повече думата „мир“ и водещите усилия да бъдат за постигане на мир“, заяви още президентът в началото на срещата и добави, че според него все още не са използвани всички средства на дипломацията за разрешаване на конфликта.

В отговор Зеленски заяви: "Това не е конфликт, а война. Трябва да поставяме точките след "и", защото иначе някой друг ще го поставя. Конфликтът е война, той е на наша територия и ние най-добре знаем това." И допълни: "Всичко, което имате, ще бъде недостатъчно, за да воювате с руската армия, ако тя дойде тук... Но каквото и да имате, би било недостатъчно." И Зеленски попита: Не дай боже да сте на моето място. Какво ще кажете на Путин - Ето, взимайте нашите територии?" Войната няма разстояния, предупреди още Зеленски, а след признаването на правото на Радев да не подкрепя помощта за Украйна, заяви, че "аз съм убеден, че някога ще бъдем заедно в ЕС и НАТО и ще имаме общи ценности."

Зеленски предупреди и че Русия иска да разруши НАТО и ЕС, това са техните цели. "Това не е конфликт, това е война. Но и Путин не просто не води война, той няма да се успокои, докато не ни избие. А ние искаме просто да живеем."

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети