Талибаните наредиха на фризьорските и козметичните салони в Афганистан да затворят до месец

DenNews.bg
04.07.2023
размер на текста:

Талибаните наредиха на фризьорските и козметичните салони в Афганистан да затворят до месец, информира BBC.

Това е последното ограничение, пред което са изправени жените.

Говорител на Министерството на порока и добродетелта каза за BBC, че фирмите имат един месец, за да се съобразят с изискванията, считано от 2 юли, когато са били информирани за първи път за този ход.

Свободата на жените постоянно се свива, откакто талибаните завзеха властта през 2021 г.

Те забраниха на тийнейджърки и жени да влизат в класни стаи, фитнес зали и паркове, а наскоро дори им забраниха да работят за ООН.

Талибаните също постановиха, че жените трябва да бъдат облечени по начин, който разкрива само очите им, и трябва да бъдат придружени от роднина от мъжки пол, ако пътуват на повече от 72 километра.

Ограниченията продължават въпреки международното осъждане и протестите на жени, както и на активисти, говорещи от тяхно име.

Затварянето на салони за красота беше част от широк набор от мерки, наложени от талибаните, когато те бяха на власт за последно между 1996 и 2001 г. Но те отвориха отново в годините след водената от САЩ инвазия в Афганистан през 2001 г.

Реагирайки на новото затваряне, афганистанка, говореща анонимно, каза за BBC: „Талибаните отнемат най-основните човешки права на афганистанските жени.

„Те нарушават правата на жените. С това решение сега лишават жените от това да служат на други жени. Когато научих новината, бях напълно шокирана

"Изглежда, че талибаните нямат друг политически план, освен да се съсредоточат върху женските тела. Те се опитват да елиминират жените на всяко ниво на обществения живот."

Салоните за красота останаха отворени дори след като талибаните възвърнаха властта преди две години след изтеглянето на американските сили. Но витрините на магазините често бяха покривани, а изображенията на жени извън салоните бяха рисувани със спрей, за да скрият лицата им.

Талибанското правителство не е обяснило какво е довело до забраната или какви алтернативи, ако има такива, ще бъдат достъпни за жените, след като салоните затворят.

Друга афганистанка, която пожела да не бъде назовавана, каза, че нейни приятели са потвърдили затварянето на фризьорски салони в Кабул и на други места. „Това е много шокираща новина за афганистанските жени“, каза тя пред BBC. „Излязох и видях, че всички салони в моя район са затворени.“

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети