Хиляди напускат домове и хотели на остров Родос, пожарите се разрастват

DenNews.bg
23.07.2023
размер на текста:


Хиляди хора бяха евакуирани от домове и хотели на гръцкия остров Родос, след като горски пожари обхванаха големи части от острова.

Гръцката противопожарна служба каза пред BBC, че се извинява за това, което нарече "бъркотия" на острова.

Тя описва пожарите като най-трудните, с които се е сблъсквала - островът се бори с горски пожари, подклаждани от силни ветрове от вторник.

Повече от 3500 души са евакуирани по суша и море на безопасно място.

Няма съобщения за пострадали, според Министерството на климатичните кризи и гражданската защита на Гърция.

В него се казва, че посетителите се евакуират безопасно от засегнатите райони на Родос - които представляват по-малко от 10% от туристическото настаняване на острова - и се пренасочват към други хотели на острова.


Пет хеликоптера и 173 пожарникари действаха в района, като се съобщава, че три хотела в района на Киотари са пострадали от пожар. Засегнати са и районите на Лаерма, Лардос и Асклипио.

Частни лодки се присъединиха към гръцката брегова охрана, за да съберат хора от плажовете в източната част на острова. Съобщава се също, че кораби на гръцките военноморски сили се насочват към района, който е популярен сред туристите.


Заместник-началникът на пожарната Йоанис Артофиос каза, че има ферибот за настаняване на хора. Други са настанени на закрит стадион на острова, според заместник-кмета на острова.

Гръцката телевизия показа дълги опашки от туристи с куфари, откарани на безопасно място, на фона на дим.

Една британка каза, че е била евакуирана от хотела, в който е отседнала със сестра си и дъщеря си, но след това е останала на плажа със стотици други в жестоката жега.

Андреа Лейфийлд от Чешир каза, че е била на разходка с лодка

"Но ставаше наистина страшно. Поискахме да се върнем, за да ни качат на спасителна лодка и след това казаха, че не могат да продължат, така че ще трябва да изчакаме на плажа известно време“, каза тя.

„Докато чакахме, огънят се спускаше по плажа, но плажът беше задънена улица“, каза тя и добави, че стотици хора са бягали и допълни: "Тогава пристигна лодка, която взе само жени и деца, каза тя. — Блъснах се под нечии крака и се качих"

"Ситуацията в Родос е сериозна и изключително трудна. Поради силния вятър и бързо променящата се посока на пожара, пожарникарите трябваше да се изтеглят и да се преместят", публикуваха словашките противопожарни и спасителни служби във Facebook.

Гърция е изправена пред нови интензивни горещини този уикенд, като метеоролозите предупреждават, че температурите могат да се покачат до 45C (113F).

Може да се превърне в най-горещия юлски уикенд в Гърция от 50 години насам, каза един от най-добрите метеоролози в страната.

Пожарникарите продължават да се борят с десетки горски пожари в цялата страна. Район на запад от Атина е сред най-тежко засегнатите райони, заедно с Лакония в южната част на Пелопонес и остров Родос.

А властите предупреждават за много висок риск от нови пожари, тъй като жегата продължава да расте.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети