Зеленски уволни посланика на Украйна във Великобритания

DenNews.bg
21.07.2023
размер на текста:

Украинският президент Володимир Зеленски уволни посланика на страната си във Великобритания информира Би Би Си.

Вадим Пристайко наскоро разкритикува реакцията на президента на спора за благодарност за британската военна помощ.

Той нарече обещанието на г-н Зеленски да благодари на министъра на отбраната на Обединеното кралство всяка сутрин „нездравословен сарказъм“.

Киев не посочи официална причина за уволнението, но потвърди, че Пристайко вече не е посланик.

По-рано този месец Бен Уолъс каза, че е предупредил Украйна, че нейните съюзници „не са Amazon“, като каза, че Киев трябва да покаже благодарност за оръжията, които е получил, за да убеди западните политици да дадат повече.

Той говори на срещата на върха на НАТО, след като президентът Зеленски разкритикува военния съюз за забавяне на приемането на Украйна в него.

Забележките на Уолъс предизвикаха гняв в Киев и по-късно той каза, че думите му са били „донякъде погрешно представени“.

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак реагира, като каза, че е бил „поразен“ от това колко Украйна цени подкрепата на Обединеното кралство.

„Как иначе можем да покажем своята благодарност?“  каза Зеленски в отговор на коментарите на министъра на отбраната. "Можем да се събудим сутринта и да благодарим на министъра. Нека той да ми пише и да ми каже как да му благодаря."

Пристайко каза миналата седмица, че е имало „малко сарказъм“ в отговора на неговия президент, който според него е „нездравословен“.

„Не очакваме някой да се бие за нас, ние само искаме оборудване“, каза той, добавяйки „Бен може да ми се обади и да ми каже всичко, което иска“, каза той пред Sky News.

Той пое на поста си в Лондон през 2020 г., но днес Зеленски издаде президентски указ, с който обяви уволнението си, като каза, че е бил отстранен и като представител на Украйна в Международната морска организация.

Президентът Зеленски е уволнявал посланици и преди, уволнявайки петима наведнъж преди година, а като причина посочи разместване.

Сред тях беше и противоречивият посланик в Германия Андрий Мелник, чието уволнение беше особено забележимо.

Известен с откритото си присъствие в социалните медии, той стана познато лице в Германия с многократни призиви за военна помощ на Украйна.

Въпреки това се забеляза, че той е излязъл от линията, когато обвини канцлера Олаф Шолц, че се държи като "намусена наденица", когато германският лидер се забави с президентската покана да посети Киев.

„Това е най-бруталната война на изтребление след нацистката инвазия в Украйна, не е детска градина“, оплака се Мелник.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети