ЕС подновява санкциите заради военната агресия на Русия срещу Украйна

DenNews.bg
20.07.2023
размер на текста:

 Днес Съветът реши да удължи с шест месеца, до 31 януари 2024 г., ограничителните мерки, насочени към конкретни сектори на икономиката на Руската федерация.

Тези санкции, въведени за първи път през 2014 г. в отговор на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, бяха значително разширени от февруари 2022 г. насам като реакция на непровокираната и необоснована военна агресия на Русия срещу Украйна.

Понастоящем те се състоят от широк спектър от секторни мерки, включително ограничения по отношение на търговията, финансите, технологиите и изделията с двойна употреба, промишлеността, транспорта и луксозните стоки. Те обхващат също: забрана на вноса или трансфера по море на суров нефт и някои нефтопродукти от Русия в ЕС, изключване от системата SWIFT на няколко руски банки и преустановяване на дейностите по излъчване и лицензите на няколко подкрепяни от Кремъл дезинформационни медии. Освен това бяха въведени специфични мерки за укрепване на способността на ЕС да противодейства на заобикалянето на санкциите.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети