Пригожин обяви, че се оттегля от Украйна и призова бойците му да се стягат за Африка

DenNews.bg
19.07.2023
размер на текста:

 Руският бунтовнически наемнически командир Евгений Пригожин беше показан във видео днес, приветствайки своите бойци в Беларус, като им казва, че засега няма да участват повече във войната в Украйна, но им нареди да съберат силите си за Африка, информира Ройтерс.

Неуспешният бунт на Вагнер от 23-24 юни се тълкува от Запада като предизвикателство към управлението на президента Владимир Путин, което илюстрира слабостта на 70-годишния шеф на Кремъл и напрежението на войната в Украйна върху руската държава.

Кадрите, публикувани повторно от неговата пресслужба в Telegram, са първото видео доказателство за местонахождението на Пригожин след нощта на бунта.

Във видеозаписа, чиято автентичност Ройтерс не може да потвърди, човек, чийто глас и руски звучат като на Пригожин, се чува да приветства своите хора.

„Добре дошли, момчета... Добре дошли на беларуска земя“, каза Пригожин.

„Борихме се честно“, каза Пригожин. „Вие направихте много за Русия. Това, което се случва на фронта, е позор, в който не трябва да се замесваме.

Първоначално Путин каза, че ще смаже бунта, сравнявайки го с военновременните сътресения, които поставиха началото на революциите от 1917 г., но часове по-късно беше сключено споразумение, позволяващо на Пригожин и някои от неговите бойци да отидат в Беларус.

Откакто Пригожин беше видян за последен път да напуска руския град Ростов на 24 юни, мистерия обгръща съдбата му, след като беше обявен за предател от Путин. Също така не е ясно какво ще направи след това Вагнер, за който Пригожин каза, че разполага с 25 000 души.

Видеото е заснето след падане на нощта, но е възможно да се различи профилът на Пригожин и група мъже.

Видеото, публикувано днес, показва как Пригожин получава черното знаме на Вагнер, украсено с мотото "Кръв, чест, родина, смелост", от техния лагер в Южна Русия.

Миналата седмица Беларус каза, че бойци на Вагнер са обучавали нейните войници на военен полигон югоизточно от Минск.

Във видеото Пригожин казва, че хората му трябва да се държат добре с местните жители и им нарежда да обучат беларуската армия и да съберат сили за „ново пътуване до Африка“.

„И може би ще се върнем към SMO (специалната военна операция в Украйна) в един момент, когато сме сигурни, че няма да бъдем принудени да се срамуваме“, каза Пригожин.

Вагнер е основана от Пригожин и Дмитрий Уткин, бивш офицер от специалните сили в руското военно разузнаване ГРУ, като начин Русия да се намеси във войни в страни, включително Сирия, Либия и Мали с пълно отричане.

Вагнер помогна на Русия да анексира Крим през 2014 г., бори се с бойците на Ислямска държава в Сирия, действаше в Централноафриканската република и Мали и превзе украинския град Бахмут за Русия по-рано тази година със значителни загуби и от двете страни.

Пригожин каза, че бунтът му не е насочен към свалянето на Путин, а към разчистване на сметки с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов.

След речта на Пригожин днес мъж, идентифициран като Уткин, говори с мъжете.

"Това не е краят. Това е само началото на най-голямата работа в света, която ще бъде извършена много скоро", каза Уткин на руски.

След това премина на английски: „И добре дошли в ада!“

 

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети