Хиляди жители на Канарските острови са евакуирани заради горски пожар

DenNews.bg
16.07.2023
размер на текста:


Хиляди жители на Ла Палма на Канарските острови бяха призовани да напуснат домовете си, докато служители на спешната помощ се опитват да овладеят горския пожар.

Пожарът започна рано в събота и вече е погълнал 4500 хектара (11 100 акра) земя и най-малко дузина домове.

Около 400 войници от различни агенции са на място, за да се справят с пламъците.

Властите казаха, че около 4255 души са били евакуирани, но други отказват да напуснат.

Това идва по-малко от две години след като вулкан изригна на острова, унищожавайки хиляди домове.

Фернандо Клавихо, президент на регионалното правителство на Канарските острови, каза, че има „съпротива срещу изоставянето на къщите“, но че приоритетът трябва да бъде спасяването на животи.

„Първо са хората, след това къщите и след това гасенето на пожара“, каза той.

Пожарът започна в района на Ел Пинар в северозападната община Пунтагорда, преди да се разпространи на юг към град Тихарафе.

Клавихо обясни бързото му разпространение с „вятъра, климатичните условия, както и горещата вълна, през която живеем“.

Късно в събота той каза, че прогресът му се е забавил, но остава извън контрол.

Хидроплан е използван за справяне с огъня преди падането на нощта. Втори ще се присъедини към операцията днес, съобщиха местните медии.

Испанската армия е разположила 150 свои пожарникари и се очаква да ги последва още един отряд. Червеният кръст също създаде съоръжение за подпомагане на евакуираните.

Пишейки в Twitter, испанският президент Педро Санчес каза, че е разговарял с  Клавихо, за да изрази своята „солидарност с хората, засегнати“ от пожара и да предостави „всички необходими средства“ на разположение на властите в Ла Палма.

Говорейки пред Световната служба на BBC, един от жителите- Леон Барето, изрази нежелание да се евакуира.

„Гражданската охрана идва тук и иска да ви принуди да напуснете дома си“, каза той.

„Те искат да те принудят да загубиш всичко, за което си работил през целия си живот, и да си тръгнеш и да го оставиш да изгори, защото това е протокол", категоричен е той

Пожарът идва на фона на гореща вълна, която доведе до високи температури в голяма част от Южна Европа и която се очаква да продължи през следващата седмица.

Периодите на интензивна топлина се случват в рамките на естествените климатични модели, но в световен мащаб те стават все по-чести, по-интензивни и продължават по-дълго поради глобалното затопляне.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети