Акция в Швеция по изгаряне на Корана завърши с подпалване на устава на НАТО

DenNews.bg
13.07.2023
размер на текста:

 Акцият в Швеция, пърноначално нарсочена за подпалване на Корана, завърши с подпалване на устава на НАТО. 

Видеото от акцията можете да гледате ТУК

 

Първоначално организаторът е поискал и получил разрешение от полицията и местната управа в понеделник да изгори свещената за мюсюлмните книга. 
Започна с молба за изгаряне на свещено писание в знак на протест срещу кандидатурата на Швеция за НАТО, но завърши с подпалване на устава на НАТО в Хелсингборг. Екшън, който срещна различни реакции от публиката, пишат сведските новинарски агенции.

Първо дойде новината, че свещено писание ще бъде изгорено в центъра на Хелсингборг, а след това, че святото писание може да бъде Коранът - но само ако бъде нарисуван като един от трите възможни писания. По-късно се оказа, че жребият е нагласен и Коранът е заменен с устава на НАТО.

В понеделник полицията е одобрила молбата на Лукас Люнгквист за изгаряне на религиозен текст в Хелсингборг. Първо, Лукас обяви, че по време на кампанията ще избере на случаен принцип една от трите книги, които да изгори и че една от тях ще бъде Коранът. След съобщението на НАТО той казва, че никога не е било проблем да се изгори Корана.

- Искам да се извиня на всички, които вече съм причинил болка, казва той. Ще се изгори уставът на НАТО и нищо друго, казва той.Трябваше да се въздейства правилно.

Целта на акцията преди обявяването на НАТО в понеделник вечерта беше да се предотврати влизането на Швеция в НАТО. Лукас Люнгквист казва, че акцията все пак ще се проведе по план.

- Това е демонстрация срещу НАТО сама по себе си, не само срещу членството на Швеция в НАТО, казва той.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети