Северна Корея изстреля нова балистична ракета, която се приземи близо до японските острови

DenNews.bg
12.07.2023
размер на текста:

Северна Корея е изстреляла предполагаема междуконтинентална балистична ракета (ICBM), съобщиха японски и южнокорейски официални лица.

Ракетата с голям обсег летя повече от час, преди да кацне близо до японските води в сряда сутринта.

Изстрелването на Пхенян идва, след като той заплаши с отмъщение срещу неотдавнашни нахлувания на американски шпионски самолети над негова територия.

По-рано тази седмица тя заплаши да свали такива самолети.

Вашингтон отхвърли обвиненията, заявявайки, че военните му патрули са в съответствие с международното право.

Опасенията за сигурността на полуострова се засилиха тази година, след като Северна Корея тества нови оръжия. Страната също така извърши рекорден брой изстрелвания на ракети през 2022 г., включително такива, способни да достигнат територията на САЩ.

В отговор САЩ и Южна Корея увеличиха съвместните си военни учения около полуострова.

Досега Пхенян продължи с изстрелванията на ракети - тества нова междуконтинентална балистична ракета през април, която описа като "най-мощната" си ракета досега. Освен това се опита да изстреля шпионски сателит през май, но не успя.


Ракетата на Северна Корея летя днес  на изток от Пхенян повече от час, преди да кацне в морето западно от Япония около 11:15 местно време, съобщи японската брегова охрана. Полетът под висок ъгъл е изминал разстояние от 1000 километра, каза армията на Южна Корея.

Официални представители на Южна Корея и САЩ се срещнаха веднага след изстрелването, давайки изявление, в което се повтаря тяхната „засилена“ съвместна отбрана.

„Остро осъждаме изстрелването на балистична ракета с голям обсег от Северна Корея като сериозен провокативен акт, който накърнява мира и стабилността на Корейския полуостров и международната общност и е явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН“, се казва в южнокорейския комисарски комитет..

Южнокорейският президент Юн Сук Йол също свика извънредно заседание на своя съвет за национална сигурност от Литва. където присъства на срещата на върха на НАТО.

Междуконтиненталните балистични ракети (ICBM) са особено тревожни поради големия си обсег на действие, включително континенталната част на Съединените щати.

Когато Пхенян тества такъв през ноември 2022 г., той го изстреля по траектория с голям ъгъл и малък обсег. Но това можеше да достигне континенталната част на САЩ, ако беше изстреляно с по-ниска траектория, каза тогава японското правителство.

Изстрелването днес идва дни след разгорещена реторика от Пхенян, предупреждаваща САЩ да спрат въздушните си патрули и предложение ядрена подводница да посети корейските води.

В понеделник влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, Ким Йо-джонг, обвини американски самолет за наблюдение, че е нарушил въздушното пространство на Северна Корея. Тя каза, че ако подобни полети продължат, ще има "шокиращи" последствия.

Подобна реторика попада в модела на Пхенян за „раздухване на външните заплахи за привличане на вътрешна подкрепа и оправдаване на оръжейни тестове“, каза проф. Лейф-Ерик Ийсли, експерт по Северна Корея в университета Ewha в Сеул.

Той добави, че Пхенян често определя времето за изстрелвания, за да "наруши това, което възприема като дипломатическа координация срещу него", имайки предвид срещата на върха на НАТО, където лидерите на Южна Корея и Япония трябваше да се срещнат в кулоарите.

Въпреки санкциите на ООН, Ким Чен Ун многократно е обещавал да увеличи производството на ядрени бойни глави в страната си и да разработи по-мощни оръжия.

Анализаторите очакват най-новото севернокорейско оборудване да бъде изложено в края на юли, когато страната празнува годишнината от примирието в Корейската война, известна в страната като Ден на победата.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети