Министър Славов: Започналата процедура по механизма за разследване на главния прокурор и заместниците му не може да спре

DenNews.bg
11.07.2023
размер на текста:

 Процедурата по новия механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници, започнала със случайния избор на съдия, който да бъде назначен за прокурор ад хок, не може да спре. Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов на заседание на правната парламентарна комисия днес.

Становището му е по повод внесени промени в Закона за съдебната власт във връзка със случайния избор на съдии по механизма, който да се осъществява с нова система, а не с Единна информационна система на съдилищата.
Първият случаен избор на съдия вече бе направен публично пред медии във Върховния касационен съд и жребият посочи Даниела Талева от СГС. По действащите правила прокурорската колегия на ВСС следва временно да я назначи за върховен прокурор.
Пред депутатите от правната комисия министър Славов посочи, че в последните дни е получил много въпроси от членове на ВСС по темата. „Основният въпрос за мен като министър е каква точно е законодателната воля: дали предвижданата нова система за случаен избор ще се приложи спрямо започналата процедура или ще действа за в бъдеще?“ - категоричен бе доц. д-р Славов. Становището на Министерството на правосъдието е, че процедурата по новия механизъм не е административна и не може да бъде спирана, включително и заради висящо дело в Конституционния съд. „Ако законодателната инициатива интервенира в започналия процес това ще създаде рискове пред механизма и ще породи много въпроси“, каза министърът.
Вносителите на промените в ЗСВ увериха, че новият софтуер ще заработи в бъдеще и се ангажираха да го изяснят между първо и второ четене.
Зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев изрази безпокойство, че разделянето на избора на съдия по механизма от всички останали случайни избори в правораздаването ще е лош сигнал към обществото. Той напомни, че в ЗСВ вече има текст, предвиждащ ежегоден одит на мрежовата и информационна сигурност на системите в съдебната власт, включително на тези за случайно разпределение.
Сериозно безпокойство за последиците от „разделянето“ изрази и зам.-председателят на Върховния касационен съд Лада Паунова.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети