Бивш капитан на руска подводница e застрелян по време на джогинг

DenNews.bg
11.07.2023
размер на текста:

Бивш капитан на руска подводница, който е работил като офицер по мобилизация, е бил застрелян по време на джогинг в южния руски град Краснодар, според местни медии.

42-годишният Станислав Ржицки е бил застрелян в понеделник от неидентифициран въоръжен мъж, съобщи руската държавна телевизия "Россия 1".

Няколко руски медии спекулираха, че той може да е бил проследен чрез профила си в приложението Strava fitness.

Руските власти започнаха разследване на убийството.

Следственият комитет на страната - еквивалентът на американското ФБР - заяви, че е започнало разследване на убийство и че служителите ще се стремят да "установят всички обстоятелства на инцидента, както и лицето, извършило престъплението, и неговите мотиви".

Бившият военноморски офицер е бил прострелян в гърба и гърдите от неидентифициран въоръжен мъж, докато е правил сутрешния си джогинг в парк близо до спортен център "Олимп", съобщи руският всекидневник "Комерсант".

База, руски канал в Telegram с тесни връзки с полицията, съобщи, че убиецът може да е проследил бяганията на Cpt Rzhitsky на Strava, тъй като той редовно е следвал същия маршрут, докато бяга.

Анализ на BBC Verify на профила на Cpt Rzhitsky - който е публичен - показва, че той често е тичал през района, където се съобщава, че е бил убит. Анализът на лицето, извършен от BBC, потвърди, че профилът принадлежи на Cpt Rzhitsky.

В изявление военното разузнаване на Украйна каза, че паркът е изоставен поради проливния дъжд, „така че няма свидетели, които да предоставят подробности или да идентифицират нападателя“.

Неговият часовник и слушалки са намерени на мястото, което показва, че обирът не е мотивът, според руския информационен бюлетин Mash.

Съобщава се, че капитан Ржицки е командвал подводницата Краснодар, кръстена на града, в руския флот.

Украински медии казаха, че той може да е командвал кораба, когато е извършил ракетна атака срещу украинския град Виница през юли 2022 г., при която загинаха 23 души, включително три деца.

Украинското правителство каза, че атаката е дошла от крилати ракети "Калибър", изстреляни от подводница в Черно море.

База обаче цитира бащата на капитан Ржицки, който казва, че синът му е подал оставка от руските въоръжени сили през декември 2021 г. - преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Впоследствие става заместник офицер по мобилизацията в Краснодарския край.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети