Путин обяви началото на украинската офанзива

DenNews.bg
09.06.2023
размер на текста:

 Украинската офанзива е започнала, това се доказва от използването на стратегически резерви от Киев, каза руският президент Владимир Путин.
"
„В нито един от районите на бойните действия украинските войски не са изпълнили поставените им задачи. Това е абсолютно очевидно“, подчерта държавният глава.

Президентът отбеляза смелостта и героизма на руските бойци, правилната организация и управление на войските, както и високата ефективност на местното оръжие.

"Що се отнася до това дали контранастъплението е затънало или не, може да се каже, че всички опити за контранастъпление, направени досега, са се провалили. Но настъпателният потенциал на войските на киевския режим все още остава", каза Путин.

Според него през последните дни въоръжените сили на Украйна са претърпели значителни загуби, които надхвърлят „класическата“ цифра.
"
"Известно е, че по време на настъпателни операции загубите са около три към едно. Това е класика. Но в този случай значително надвишава тези класически цифри. Сега няма да възпроизвеждам числата, но те са впечатляващи", призна президентът .

Руското военно ръководство оценява ситуацията с настъплението на противника и ще изхожда от реалностите на бойното поле, добави Путин. Освен това той посочи развитието на вътрешния военно-промишлен комплекс, способен да изпълни всички поставени задачи, като посочи като пример увеличаването на производството на съвременни оръжия.

Сегашната ситуация в Украйна се основава на събитията от минали години, смята държавният глава.
„Бих искал да отбележа, че тази трагедия се дължи на събитията, които се случиха през предходните години, и отговорността за тях е изцяло на киевския режим, чийто основен източник на власт е превратът“, уточни руският лидер.
Началото на украинската контранастъпление беше обявено във вторник от министъра на отбраната Сергей Шойгу. По думите му противникът се е опитал да атакува в различни участъци на фронта, за което е съсредоточил голямо количество техника и жива сила. Руската армия осуети тези опити, Въоръжените сили на Украйна не постигнаха целите си и понесоха значителни загуби - повече от 3,7 хиляди военнослужещи, над 50 танка и друга техника за три дни.
Преди ден ръководителят на Министерството на отбраната съобщи за нощен опит на специално обучени резерви на въоръжените сили на Украйна да пробият руската отбрана в района на Запорожие. Украинските войски се провалиха. През последното денонощие Киев загуби 945 войници, 33 танка, 28 бойни машини на пехотата, 38 бойни бронирани машини, три самоходни артилерийски установки „Краб“ и други оръжия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети