Хиляди бягат от наводнения след срутване на стената на язовир Каховка

DenNews.bg
07.06.2023
размер на текста:

Хиляди хора се евакуират надолу по течението на язовир Каховка, който се срути в контролираната от Русия Украйна.

Президентът Володимир Зеленски каза, че 80 града и села може да бъдат наводнени след разрушаването на язовира в Нова Каховка, за което той обвини Русия.

Водата се стича по река Днепър и се твърди, че представлява катастрофален риск от наводнения за град Херсон.

Русия отрече да е разрушила язовира - който контролира - вместо това обвини украинския обстрел.

Язовир Каховка, надолу по течението от огромното язовир Каховка, е от решаващо значение за региона.

Той осигурява вода на фермерите и жителите, както и на Запорожката атомна електроцентрала. Освен това е жизненоважен канал, пренасящ вода на юг към окупирания от Русия Крим.

Администраторът на държавните водноелектрически централи на Украйна Ukrhydroenergo предупреди, че пикът на разлив на вода надолу по течението от изпразващия се резервоар се очаква тази сутрин.

 

Той каза, че това ще бъде последвано от период на "стабилизиране", като се очаква водата бързо да се оттегли след четири до пет дни.

Има опасения относно Запорожката атомна електроцентрала - най-голямата в Европа - която използва вода от резервоар за охлаждане.

Твърди се, че ситуацията там е под контрол и няма "непосредствен риск за ядрената безопасност" за централата, според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Около 40 000 души трябва да бъдат евакуирани, каза заместник-генералният прокурор Виктория Литвинова по украинска телевизия - 17 000 души в контролираната от Украйна територия на запад от река Днепър и 25 000 в контролираната от Русия източна.

Говорейки също по украинската телевизия, вътрешният министър Игор Клименко каза, че около 1000 души са били евакуирани досега и 24 населени места са били наводнени.

Той обвини Русия, че обстрелва южния район на Херсон, откъдето се евакуират хора, и отправи предупреждение за опасностите, които крият мините, изложени на покачващите се водни нива.

На превзетия от Русия бряг на река Нова Каховка, назначеният в Москва кмет Владимир Леонтиев каза, че градът е под вода и 900 души са били евакуирани.

Той каза, че 53 евакуационни автобуса са изпратени от властите, за да откарат хора от града и две други населени места наблизо на безопасно място.

Нивата на водата се повишиха до над 11 метра (36 фута) и някои жители бяха откарани в болница, добави той.

Малкият град Олешки също е бил силно наводнен, казаха назначени от Кремъл служители.

Зоопаркът „Казкова Диброва“ на брега на реката, контролиран от Русия, беше напълно наводнен и всичките 300 животни са мъртви, се казва в публикация на страницата му във Фейсбук.


,Все още не е ясно какво е причинило пробива на язовира в ранните часове на вторник, но военното разузнаване на Украйна обвини Русия, че умишлено го е взривила.

Това изглежда правдоподобно, тъй като Москва може да се е страхувала, че украинските сили ще използват пътя над язовира, за да навлязат в контролираната от Русия територия като част от тяхната контраофанзива.

За Русия, която искаше да защити завоюваната територия в Южна Украйна, язовирът представляваше очевиден проблем.

Точно както украинските сили атакуваха пътни и железопътни мостове по-надолу по течението миналата есен.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети