Украйна подготвяла терористична атака в Русия с помощта на "мръсна бомба"

DenNews.bg
06.06.2023
размер на текста:

 Украинското военно разузнаване е планирало да извърши терористична атака в Русия с помощта на "мръсна бомба", съобщи ФСБ.
Разузнавателната служба обясни, че тези планове са станали известни по време на разследването на опит за диверсия на летище Северни в Ивановска област, където Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната възнамерявало да подкопае самолети с голям обсег.

„По-специално, беше разработен план за доставка и поставяне на така наречените „мръсни бомби“, оборудвани с таймери за забавяне, за едновременно подкопаване и превръщане в неизползваема зона за обитаване на хора“, каза ФСБ. За целта ръководителят на украинската ГУР Кирил Буданов създаде звено с лекомоторни самолети, което трябваше да снабдява с оръжие диверсионно-разузнавателните групи в Русия, както и да нанася удари по обекти на горивната и енергийната инфраструктура. Координацията на използването на леките самолети е поверена на военно поделение № 3449 с кодово наименование „Легион“, което е част от украинското разузнаване.
„От началото на годината това подразделение е планирало и извършило пет полета на територията на Русия, по време на които са били повредени обекти на горивно-енергийния комплекс в регионите на Русия, граничещи с Украйна“, добави ФСБ.
В резултат на специални операции службите за сигурност задържаха двама пилоти, които направиха самопризнания. Един от тях, на име Шимански, каза, че ръководството на украинското разузнаване обсъжда възможността за прехвърляне на малки преносими ядрени заряди в Русия. Вторият, Александър Морозов, призна, че задачата му е била да извърши бомбардировка в района на Брянск, а целта е била склад за ГСМ. Самолетът му е повреден, а пилотът е заловен при аварийно кацане.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети