Украйна е разработила мрежа от агенти, които атакуват Русия отвътре

DenNews.bg
05.06.2023
размер на текста:

Украйна е изградил мрежа от агенти и симпатизанти в Русия, работещи за извършване на саботаж срещу руски цели и е започнала да им предоставя дронове за организиране на атаки, информира Си Ен Ен , позовавайки се на свои източници от американското разузнаване. 

Американски служители смятат, че тези проукраински агенти в Русия са извършили атака с дрон, насочена към Кремъл в началото на май, като са пуснали дронове от Русия, вместо да ги насочват от Украйна до Москва.

Не е ясно дали други атаки с дронове, извършени през последните дни – включително една, насочена към жилищен квартал близо до Москва и друга атака срещу петролни рафинерии в Южна Русия – също са били извършени от вътрешността на Русия от тази мрежа от проукраински оперативни лица.

Но американски служители смятат, че Украйна е развила саботажни клетки в Русия, съставени от смесица от проукраински симпатизанти и оперативни работници, добре обучени в този вид война. Смята се, че Украйна им е предоставила произведени в Украйна дронове и двама американски служители казаха пред CNN, че няма доказателства, че някой от ударите с дронове е извършен с помощта на предоставени от САЩ дронове.

Длъжностни лица не можаха да кажат категорично как Украйна е успяла да премести дроновете зад вражеските линии, но двама от източниците казаха на CNN, че са установени добре практикувани контрабандни маршрути, които биха могли да бъдат използвани за изпращане на дронове или компоненти за дронове в Русия, където след това биха могли да бъдат сглобени.

Служител на европейското разузнаване отбеляза, че руско-украинската граница е обширна и много трудна за контрол, което я прави подходяща за контрабанда – нещо, което според служителя украинците са правили през по-голямата част от десетилетието, през което са били във война с про -Руските сили.

 

„Също така трябва да имате предвид, че това е периферна зона на Русия“, каза служителят. „Оцеляването е проблем на всеки, така че парите вършат чудеса.“

Кой точно контролира тези активи също е неясен въпрос, казаха източниците на CNN, въпреки че американски служители смятат, че са замесени елементи от разузнавателната общност на Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски е определил общи параметри за това, което неговите служби за разузнаване и сигурност имат право да правят, казаха двама от източниците, но не всяка операция изисква неговото одобрение.

Потърсен за коментар, говорител на ръководителя на украинската служба за сигурност предположи пред CNN, че мистериозните експлозии и удари с дронове в Русия ще продължат.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети