Правосъдният министър атакува пред ВАС избора на Сарафов за и.ф. главен прокурор

DenNews.bg
30.06.2023
размер на текста:

Министърът на правосъдието Атанас Славов оспори днес пред Върховния административен съд (ВАС) избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор, проведен от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) на 16 юни т.г.
Изборът стана часове след обявяването на президентския указ за освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор на Република България.
Решението на прокурорската колегия от 16 юни е нищожно, алтернативно – незаконосъобразно, заявява министърът.
По отношение на нищожността на решението доц. д-р Славов изтъква, че то е извън компетентността на прокурорската колегия, тъй като изборът следва да се направи от пленума на ВСС. Всеки акт, издаден при липса на компетентност е нищожен, напомня министърът. Той привежда ред правни аргументи, включително от решение на Конституционния съд, че председателите на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и главният прокурор имат особен статус с три качества: на магистрати, на административни ръководители и на членове по право на ВСС. Затова и изборът на временно изпълняващи функциите на тези длъжности не може да се провежда по правилата за останалите административни ръководители, както е решила прокурорската колегия.
Алтернативно министър Славов поддържа, че решението за избора на Сарафов е незаконосъобразно, тъй като е прието при съществени нарушения на административнопроизводствените правила, в противоречие с материалноправните разпоредби и в несъответствие с целта на закона. Не са спазени правилата за свикване на заседание, не е имало публично оповестяване и обсъждане на кандидати, не са дебатирани професионалните и нравствените качества на избраника.
Министърът настоява ВАС да обяви избора за нищожен или да го отмени, като върне казуса за решаване от Пленума на ВСС.
Доц. д-р Славов обосновава интереса си да обжалва решението на Прокурорската колегия така: министърът на правосъдието има особена роля на връзка между изпълнителната и съдебната власт, в това си качество председателства пленума на ВСС и може да прави предложения за главен прокурор. Затова атакуваният избор на прокурорската колегия пряко засяга правата и законните му интереси.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети