В Шри Ланка започна 5-дневна банкова ваканция

DenNews.bg
29.06.2023
размер на текста:

 Шри Ланка започна петдневна банкова ваканция от днес, за да позволи на засегнатата от кризата нация да преструктурира 42 милиарда долара (£33,2 милиарда) вътрешен дълг.

Страната е изправена пред най-тежката си икономическа криза, откакто извоюва независимост от британците през 1948 г.

Има опасения, че правителственият план за преструктуриране може да доведе до нестабилност на финансовите пазари.

Преструктурирането на дълга може да включва удължаване на периода, през който се изплаща заемът.

Местните медии също така цитират анализатори, които казват, че празникът е обявен, за да осигури подходящ буфер за всякакви потенциални пазарни реакции на важни финансови съобщения.

По-рано тази седмица президентът на Шри Ланка Ранил Викремесингхе увери обществеността, че преструктурирането "няма да доведе до колапс на банковата система".

В сряда кабинетът съобщи, че е одобрил предложение за преструктуриране от централната банка на страната. Планът ще бъде внесен в парламента за одобрение през уикенда.

„Правителството очаква целият процес да приключи, докато пазарите са затворени през тези пет дни“, каза шефът на централната банка на Шри Ланка Нандал Вирасингхе.

Примиерът обяви че „местните вложители са сигурни в безопасността на техните депозити и лихвите няма да бъдат засегнати“.

Ходът за преструктуриране на вътрешния дълг идва, докато страната се бори да излезе от най-тежката си икономическа криза.

Миналата година Шри Ланка просрочи дълга си към международни кредитори за първи път в историята си след обявяването на независимостта.

През последните месеци обаче имаше няколко важни спасителни линии към страната.

Световната банка току-що й отпусна 700 милиона долара след спасителен пакет от 3 милиарда долара от Международния валутен фонд (МВФ).

Световната банка каза в изявление в четвъртък, че ще предостави подкрепа в "поетапен подход".

Организацията добави, че е отпуснала 500 милиона долара за бюджетна подкрепа, докато останалите 200 милиона долара ще бъдат използвани за "осигуряване на по-добре насочени доходи и възможности за препитание на бедните и уязвимите".

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети