Съдът в Страсбург не уважи жалбата на ексдепутата от област Кюстендил Валери Жаблянов за Народния съд

DenNews.bg
27.06.2023
размер на текста:

 Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) излезе с решение на 27 юни по делото "Жаблянов срещу България", с което заявява, че възхваляването на Народния съд не е защитено от свободата на словото. Така е отхвърлена жалбата на Валери Жаблянов от БСП, който бе освободен от поста зам.-председател на 44-ото Народно събрание заради реплика за Народния съд. Тогава той бе заявил, че репресивният апарат на комунистическата партия е бил „необходимо и неизбежно военновременно правосъдие“. Именно поради тази причина ГЕРБ, „Воля“ и „Обединени патриоти“ го свалиха от поста.

Така е отхвърлена жалбата на Валери Жаблянов от БСП, който бе освободен от поста зам.-председател на 44-ото Народно събрание заради реплика за Народния съд. Тогава той бе заявил, че репресивният апарат на комунистическата партия е бил „необходимо и неизбежно военновременно правосъдие“.  Жаблянов се опита да възпрепятства минутата мълчание за жертвите на тоталитарния режим с изказване от трибуната срещу договора за приятелство с Македония. И поради тази причина ГЕРБ, „Воля“ и „Обединени патриоти“ го свалиха от поста.След това Конституционният съд се произнесе, че освобождаването на Жаблянов не противоречи на основния закон. Така членът на БСП атакува България в Страсбург.

 На 21-и февруари 2018-а година мнозинството в парламента прие искането на ГЕРБ Валери Жаблянов от БСП да бъде отстранен от поста зам.-председател на Народното събрание.
"За" оставката на депутата от Кюстендилска област гласуваха 110 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и един независим депутат. "Против" бяха само от БСП - 71 гласа. От ДПС напуснаха залата още по време на дебатите и заявиха, че няма да участват в гласуването, защото няма правно основание да бъде искана оставката на Жаблянов.

От ГЕРБ изтъкнаха три мотива - това, че социалистът се обяви срещу договора с Македония, наричайки го "търгашество от най-ниска проба", "недоносче и измишльотина", това, че не е зачел авторитета на НС, възпрепятствайки отдаването на почит към паметта на жертвите на комунизма, както и това, че нарече т. нар. Народния съд "необходимо и неизбежно правосъдие".

Самият Жаблянов изнесе пламенна реч, която започна с думите "Другари и другарки, социалисти и антифашисти" и заяви, че мотивите на управляващите са "политически произвол и фактологическо слабоумие". Това предизвика остра реакция от редиците на управляващите, като Владимир Тошев го нарече "дървена комунистическа глава" и се извини, ако това се смята за псувня.
Лидерът на левицата Корнелия Нинова пък обвини ГЕРБ, че това е отмъщение за оставката на Димитър Главчев като председател на парламента и се закани да сезира Конституционния съд и Съда по правата на човека в Страсбург. Още вчера тя каза, че партията няма да издига друг свой член на мястото на Жаблянов.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък съзря интрига - според него Жаблянов правел заявка за лидерския пост в БСП.

На 5-и март парламентарната група на БСП за България обжалва с 60 подписа в Конституционния съд освобождаването на червения депутат от област Кюстендил Валери Жаблянов като заместник-председател на парламента, Искането внесоха депутати от групата.
„Внасяме подписка в Конституционния съд срещу незаконното сваляне от поста зам.-председател на НС на Валери Жаблянов, който е от ПГ на „БСП за България”. Това заяви народният представител от левицата Таско Ерменков пред медиите. Той обясни, че са събрани 60 подписа на депутати от ПГ на „БСП за България”. „Според нас, КС ще разгледа по същество искането ни и се надяваме да излезе с решение, че свалянето на Валери Жаблянов е било незаконно и той ще бъде възстановен на поста." - коментира Ерменков. Според него не бива да се позволява в НС да цари безпринципност и да се взимат незаконни решения.

На 6-и ноември Конституционният съд (КС) е отхвърлил искането на 60 народни представители от 44-то Народно събрание за установяване на противоконституционност на решение на Народното събрание от 21.02.2018 г., с което е освободен Валери Мирчев Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание,

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети