Изборът на временен главен прокурор може и да се окаже невалиден

DenNews.bg
20.06.2023
размер на текста:

 Министърът на правосъдието Атанас Славов предложи включване на допълнителна точка в дневния ред на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), насрочено за 22 юни 2023 г.
В качеството си на председателстващ Пленума министър Славов предлага да се проведе „обсъждане на органа, компетентен да определи изпълняващ длъжността главен прокурор на Република България“.
Като мотиви за това той посочва изразените становища, включително на членове на ВСС, представители на професионални правни организации и на академичните среди, че компетентният орган, който може да вземе решение за избор на изпълняващ длъжността главен прокурор, е Пленумът на ВСС. От друга страна, понастоящем, вече има взето решение, но от Прокурорската колегия на ВСС.
„Всичко това поражда съмнение във валидността на така взетото решение и повдига сериозно въпроса за легитимността на избора, което несъмнено следва да бъде поставено на вниманието и задълбочено обсъдено от Пленума“, посочва в предложението си министър Славов.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети