НАТО е пълна готовност да брани мира в Косово

DenNews.bg
20.06.2023
размер на текста:

 Силите на НАТО в Косово са готови да се изправят срещу всяка ситуация, ако мирът е застрашен от насилие като неотдавнашните сблъсъци. Това заяви ръководителят на мироопазващите сили на НАТО в Косово - КФОР, Анджело Микеле Ристуча, цитиран от "Ройтерс".

Около 30 мироопазващи войници на НАТО, защитаващи три кметства в Северно Косово, бяха ранени при сблъсъци със сръбски протестиращи в края на май. При размириците пострадаха и 52 протестиращи.

НАТО охранява Косово от края на войната през 1999 г. и наскоро разположи допълнителни 700 войници и постави още един батальон в повишена бойна готовност, с което силите му нараснаха до около 4511 души.

"Планираме да се изправим пред всякакви обстоятелства. Това е причината, поради която получихме допълнителни сили. Ние не реагираме, ние действаме", подчерта Ристуча в щаба си в покрайнините на Прищина.

Той отбеляза, че ситуацията остава много напрегната въпреки относителното спокойствие през последните дни.

"Към момента няма военно решение, защото единственият начин за разрешаване на тази ситуация е политическо решение, което се основава на волята на двете страни да нормализират отношенията си. Но първо трябва да се намали ескалацията", посочи Ристуча.

Напрежението в северната част на Косово, която е населена предимно с етнически сърби, ескалира до най-високото си ниво, откакто страната обяви независимост от Сърбия през 2008 г.

Насилието избухна миналия месец, след като кметове етнически албанци встъпиха в длъжност след местни избори с едва 3,5% избирателна активност, тъй като сръбското мнозинство в региона бойкотира вота.

Съединените щати и Европейският съюз призоваха премиера Албин Курти да оттегли кметовете и да премахне специалната полиция, използвана за тяхното въвеждане в длъжност.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети