45 чувала с човешки останки откриха властите в дере край Гуадалахара

DenNews.bg
02.06.2023
размер на текста:

 Властите в Северно Мексико откриха 45 чувала с човешки останки в пропаст покрайнините на западния град Гуадалахара, щата Халиско.

Длъжностни лица издирваха седем млади служители от колцентъра, които бяха обявени за изчезнали миналата седмица, когато откриха телата.

Останките включват мъже и жени, а броят на телата все още не е известен.

Очаква се издирването да продължи няколко дни заради трудния терен и лошото осветление.

Държавната прокуратура на западния щат Халиско каза в изявление, че след сигнал за издирването на седемте души, те са започнали претърсване в дерето Мирадор дел Боске, където са намерили чувалите, включващи части от тела.

Пожарникари и гражданска защита работят с полиция и екипаж на хеликоптер, за да извадят останките.

Първият чувал е открита във вторник, но поради трудния терен и липсата на слънчева светлина разследването е възобновено в сряда и ще продължи до намирането на всички останки, съобщиха от прокуратурата.

Властите казаха, че ще продължат да работят, за да определят броя на мъртвите, кои са те и причините за смъртта им.

Той добави, че ще продължи да се опитва да установи местонахождението на седемте души, обявени за изчезнали.

Мексиканският град, където „можете да усетите страха“

Въпреки че все още не е установено как телата са се озовали в дерето, престъпленията за изчезване са сравнително често срещани в Мексико.

Повече от 100 000 души са в неизвестност, сочат данни на правителството, като много от тях са жертви на организираната престъпност. Извършителите рядко се наказват.

Правителствените данни показват, че много изчезвания са извършени от 2007 г., когато тогавашният президент Фелипе Калдерон започна своята „война срещу наркотиците“.

Три четвърти от обявените за изчезнали са мъже, а една пета са били на възраст под 18 години към момента на изчезването им.

Близките на изчезналите твърдят, че правителството не прави достатъчно, за да ги открие и че властите са безразлични, когато съобщават за изчезнали близките им.

ООН го нарече "човешка трагедия с огромни размери".

Щата Халиско е сърцето на ожесточена нарковойна и някои от най-мощните групировки, действащи там, включват картела от новото поколение на Халиско (CJNG) и техния съперник Nueva Plaza, който се отдели от CJNG през 2017 г., предизвиквайки насилие в Гуадалахара, столица на щата Халиско.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети