Украински войници гинат, докато бягат от войната

DenNews.bg
11.06.2023
размер на текста:

 Известно е, че над 90 украински мъже са загинали, докато бягат или са напуснали фронтовата линия, за да търсят убежище в Румъния от началото на войната в Украйна. Мнозина са се удавили в река Тиса или са замръзнали до смърт в планините Марамурес.
Тъй като така очакваната контраофанзива ескалира, не всички украински мъже са готови да се бият с руския враг. Така Би Би Си започва своя разказ за един от украинските войници, успял да избяга от войната.
„Никога не ми е минавало през ума да отида на война“, казва Дима*, мъж на 30-годишен, който загуби всички пръсти на десния си крак, докато прекосява планините между Украйна и Румъния. Един от спътниците му загива по време на същото пътуване, докато Дима е намерен от румънската планинска спасителна служба на четвъртия си ден в планината при нулеви температури. Катерене на ръце и колене, през снежни бури и в тъмното. Толкова тежко е било положението му, че се обадил на жена си обратно в Украйна, за да й каже, че няма да оцелее. Именно тя предупредила румънските власти, като му спасила живота. Няколко дни по-късно те са заедно.
"Моят приоритет е да защитя семейството си. Защо да ходя и да се бия? За да останат децата ми без баща? Не, не! ” казва той.
Около 6 200 украински мъже на военна възраст, пресякоха нелегално границата на Украйна и поискаха временна закрила в Румъния, съобщава Румънския имиграционен център.
Още двадесет хиляди влезли законно - или в първия ден на войната преди налагането на военно положение, или с различни документи за освобождаване, някои постигнали с подкупи, през първите 12 месеца на войната.
Граничната полиция на Украйна наскоро съобщи, че задържа 20 мъже на ден, опитвайки се да избягат от страната. Пресичат не само в Румъния, но и в други страни като Унгария, Словакия и Полша, без да знаят кога ще могат да се върнат у дома.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети