Черна гора днес избира парламент в предсрочни избори

DenNews.bg
11.06.2023
размер на текста:

Черногорците се отправят към урните днес за предсрочни избори, мнозина се надяват, че ще сформират ново правителство, което да осъществи икономически реформи, да подобри инфраструктурата и да доближи страната членка на НАТО до членството в Европейския съюз.

Парламентарният вот е първият в малката бивша югославска република, откакто Мило Джуканович, бивш лидер на Демократическата партия на социалистите (ДПС), загуби президентските избори през април и се оттегли след 30 години на власт.

Държавната избирателна комисия съобщи, че 15 партии и съюзи ще се състезават за 81 парламентарни места в държавата с малко над 620 000 души.

През годините Черна гора беше разделена между онези, които се самоопределят като черногорци, и онези, които се възприемат като сърби и се противопоставят на отделянето на страната през 2006 г. от съюз със съседна Сърбия.

По време на предизборната кампания лидерът на партията ПЕС и бивш министър на финансите Милойко Спаич обеща да подмлади икономика, засегната от лошо управление и подкупи и силно зависима от приходите от туризма по адриатическото крайбрежие.

„Ние сме единствените, които говорим за инфраструктура, за данъчни реформи“, каза той миналата седмица.

Проучването на CEDEM поставя проевропейската ДПС начело с действащия шеф Даниел Живкович на второ място с 24,1% подкрепа, а сръбският националистически, проруски Демократичен фронт (ДФ) е на трето място с 13,2%.

Живкович каза, че партията му ще се стреми да сложи край на период на политическа парализа, в който две правителства, които дойдоха на власт на фона на протестите през 2020 г., подкрепени от влиятелната Сръбска православна църква, бяха свалени чрез вот на недоверие.

През 2017 г. страната се присъедини към НАТО, година след неуспешен опит за преврат, за който тогавашното правителство обвини руски агенти и сръбски националисти. Москва отхвърли подобни твърдения като абсурдни, а сръбското правителство отрече да е замесено.

След нахлуването на Русия в Украйна миналата година Черна гора - за разлика от Сърбия - се присъедини към санкциите на ЕС срещу Москва. Кремъл постави Черна гора в списъка си с неприятелски държави.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети