Контрабандно злато за близо половин милион откриха митничари на Капитан Андреево

DenNews.bg
01.06.2023
размер на текста:

 Гранични полицаи и митнически служители на ГКПП „Капитан Андреево“ задържаха над 4.3 кг златни накити при проверка на автобус.

Превозното средство с турска регистрация пристигнало на пункта на 31 май, на път от Турция за Германия. Шофьорът и пътниците заявили, че не пренасят ценности и валута за деклариране. Служители на ГД „Гранична полиция“ подали искане за щателна митническа проверка на автобуса, при която били установени специално изградени тайници около двигателя. От укритието митническите служители извадили 24 пакета с бижутерски изделия от жълт метал - пръстени, обици, гривни, медальони, синджири и колиета. Извършената експертиза от вещо лице показала, че пакетите съдържат 4326.67 грама накити от 14- и 22-каратово злато на обща стойност 481 370 лева.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура - Хасково. Контрабандните златни изделия са задържани. Водачът на автобуса – 46-годишен турски гражданин, е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242 ал.1 б „Д“ от Наказателния кодекс. Наложена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5000 лева, както и „забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура - Хасково.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети