Разби се първият сателит, който Северна Корея опита да изстреля

DenNews.bg
31.05.2023
размер на текста:

Северна Корея съобщи, че се е случил инцидент, когато е планирала да изпрати първия си космически сателит, което е причинило разбиването му в морето.

Пхенян обяви по-рано, че планира да изстреля сателит до 11 юни за наблюдение на военните действия на САЩ.

Сега се казва, че ще опита второ изстрелване възможно най-скоро.

Изстрелването предизвика фалшива тревога в южнокорейската столица Сеул, докато в Япония беше издадено предупреждение за жителите на Окинава, на юг.

Имаше хаос и объркване в Сеул, когато хората се събудиха от звука на сирена за въздушна атака и спешно съобщение, което им казваше да се подготвят за евакуация - само за да им бъде казано 20 минути по-късно, че е изпратено по погрешка.

Залозите са високи на Корейския полуостров, където съществува напрежение между двете страни от 70 години и тази фалшива тревога може сериозно да навреди на доверието на хората в системата за предупреждение.

Северна Корея представлява заплаха за Южна Корея и ако в бъдеще има тревога, един въпрос, който се задава, е дали ще бъде взето на сериозно или ще бъде отхвърлено като друга грешка.

Ким, 33-годишна майка, живееща в Сеул, каза пред BBC, че е била „много уплашена“, когато е получила спешния сигнал и е започнала да опакова багажа си, за да се евакуира.

„Не вярвах, че ще има война, но след войната в Украйна това ме накара да мисля, че Северна Корея или Китай може да нападнат (Южна) Корея“, каза тя, добавяйки, че смята, че Пхенян е „изгубил ума си“ 

На пресконференция кметът на Сеул Ох Се Хун призна, че спешният текст „може да е бил прекалена реакция“, но каза, че „не може да има компромис по отношение на безопасността“.

Той каза, че градът ще подобри своята система за предупреждение, за да избегне объркване, съобщава АФП.

Южнокорейските военни казаха, че ракетата може да се е разпаднала във въздуха или да се е разбила, след като е изчезнала от радара рано. То разпространи снимки на останките, открити в морето.

Японският премиер Фумио Кишида каза, че Северна Корея изглежда е изстреляла балистична ракета и че правителството анализира подробностите.

Той добави, че към момента няма съобщения за щети след изстрелването. По-рано Япония заяви, че е готова да свали всичко, което заплашва територията ѝ.

Във вторник Ри Пьонг Чол, заместник-председател на централната военна комисия на управляващата партия на Северна Корея, обяви плана за изстрелване, като каза, че е в отговор на „безразсъдни военни действия“ от страна на САЩ и Южна Корея.

Той обвини страните, че "открито разкриват своята безразсъдна амбиция за агресия".

Съединените щати се присъединиха към Южна Корея и Япония в осъждането на изстрелването, наричайки го "нагло нарушение" на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

„Вратата не е затворена за дипломацията, но Пхенян трябва незабавно да прекрати своите провокативни действия и вместо това да избере ангажимент“, каза Адам Ходж, говорител на националната сигурност.

Той добави, че САЩ ще предприемат "всички необходими мерки", за да защитят себе си и своите съюзници.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също осъди този ход, като каза, че всяко изстрелване от Пхенян с помощта на технология за балистични ракети е "противоречи" на съответните резолюции на Съвета за сигурност.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун определи разработването на военни сателити като ключов компонент от отбраната на страната му.

Лейф-Ерик Ийсли, професор в университета Ewha в Сеул, каза, че севернокорейското правителство „вероятно вижда себе си в космическа надпревара“ и че независимо дали сегашната му сателитна мисия е успешна или не, „може да се очаква да издаде политическа пропаганда за своите космически възможности“.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети