Вучич: Косово прави всичко възможно да възникне конфликт Сърбия-НАТО

DenNews.bg
30.05.2023
размер на текста:

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че единственият виновен за сблъсъците в Звечан е премиерът на самопровъзгласилото се Косово Албин Курти, който направи всичко, за да доведе до конфронтация между Сърбите и НАТО и помоли сърбите в Космет да направят всичко, за да запазят мира и да не влизат в този конфликт, защото Курти точно това иска най-много.

 

„Призовавам ги да седнат, когато протестират, както правят днес, и да се противопоставят на албанския окупатор по мирен начин, защото когато го направят, никой не може да спечели. Ако албанският окупатор стреля, това е ситуация, която ще промени всичко", каза Вучич в извънредно обръщение към обществеността във връзка с ескалацията на ситуацията в Косово и Метохия след вчерашния конфликт в Звечан.

Вучич обяви, че след като приключи обръщението си, ще посети членове на сръбските въоръжени сили, разположени на места, където е необходимо, и че ще има среща с посланиците на страните от Квинтата днес в  в Белград.

Вучич посочи, че Сърбия и сърбите искат мир, но няма да допуснат погроми, преследване или избиване на сръбския народ.

Той изрази вярата си, че сърбинът Драгиша Галяк /50/ от Косовска Митровица, който беше тежко ранен вчера в Звечан от два куршума, изстреляни по него от "Калашников", ще оцелее след операцията.

Според него бившият кмет на Звечан Драгиша Милович и Часлав Софрониевич също са с тежки наранявания, а 52-ма сърби са потърсили медицинска помощ.

Вучич заяви, че 41 членове на КФОР са били ранени, като подчерта, че трима са тежко ранени и че се надява никой от тях да не е с опасност за живота.

Говорейки за причините за вчерашното насилие в Звечан, Вучич обясни, че всичко е започнало, когато сутринта КФОР е пуснал кметовете на Курти, избрани на нелегитимни избори, в сградите на общините Лепосавич, Зубин Поток и Звечан.

„Пускаха ги в общинските сгради, за да ги пазят от сърбите, а трябваше да направят обратното, това е позицията на всички, включително на ЕС и Куинта. След това обградиха тези кметове, за да ги пазят уж от сърбите. , а този фалшив кмет на Лепосавич все още е в сградата на общината“, каза Вучич.

Той посочи, че недоволните сърби са се събрали пред сградите на три общини в северната част на Космет, като най-много са били в Звечан, след като сърбите са били изгонени от общинския щаб.

Според него представителите на Сръбската листа Горан Ракич, Игор Симич и Драгиша Милович са предложили на КФОР техните войски да сменят специалните части на ROSU пред общините, като са поискали фалшивите кметове да напуснат сградите.

"Тогава командирът на КФОР за Източния регион каза, че разбира тези искания и че ще ги предаде на властите. Въпреки това КФОР постави цялата сделка в зависимост от освобождаването на две превозни средства ROSU, което сърбите направиха не се съгласи и тогава КФОР влезе в действие", каза той. е Вучич.

Той добави, че тези два автомобила на РОСУ са били заобиколени от сърби, които са окачили сръбското знаме и са написали четири S, като подчерта, че събралите се сърби не са упражнявали никакво насилие.

Вучич каза, че сред демонстрантите на първия ред са били Симич, Ракич и Милович като представители на Сръбската листа, като след това са започнали да ги бият, като Милович е получил сериозни наранявания, поради което е под наблюдение в Клинично-болничния център в гр. Косовска Митровица.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети