Сръбската армия е в пълна бойна готовност заради сблъсъците в Косово

DenNews.bg
26.05.2023
размер на текста:

 Сръбският президент Александър Вучич постави армията на страната в пълна бойна готовност и нареди на нейните части да се приближат до границата с Косово в петък, след като протестиращи и полиция се сблъскаха в град с мнозинство от сърби в Косово.

„Беше наредено спешно придвижване (на войски) към косовската граница“, каза министърът на отбраната Милош Вучевич в телевизионно предаване на живо. „Ясно е, че терорът срещу сръбската общност в Косово се случва“, каза той.

Полиция и протестиращи се сблъскаха в град Звечан в Косово, след като тълпа се събра пред сградата на общината, опитвайки се да попречи на новоизбрания етнически албански кмет да влезе в кабинета си. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.

Полицейска кола е била подпалена, съобщи репортер на Ройтерс.

Четирима души са ранени при сблъсъците, предаде агенция Танюг. Освен това се казва, че няколко автомобила от мироопазващата мисия на НАТО в Косово са пристигнали в центъра на Звечан.

Протестите следват широко бойкотираните местни избори.

Около 50 000 сърби, живеещи в четири общини в Северно Косово, включително Звечан, отхвърлиха гласуването на 23 април в знак на протест, че техните искания за повече автономия не са били изпълнени - нов неуспех за мирното споразумение от март между Косово и Сърбия.

Избирателната активност беше 3,47% и местните сърби казаха, че няма да работят с новите кметове в четирите общини - всички от етнически албански партии - защото не ги представляват.

По-рано полицията в косовската столица Прищина излезе с изявление, в което се казва, че помага на новоизбраните кметове, за да могат да влязат в общинските служби в четирите северни общини.

Кметът на Звечан беше успешно ескортиран до кабинета си

Сърбите в северния регион на Косово не приемат декларацията на Косово за независимост от Сърбия през 2008 г., почти десетилетие след края на войната там, и все още виждат Белград като своя столица.

Етническите албанци съставляват повече от 90% от населението в Косово, като сърбите са само мнозинството в северния регион.

Подкрепяният от Запада план, одобрен устно от правителствата на Косово и Сърбия през март, имаше за цел да намали напрежението чрез предоставяне на повече автономия на местните сърби, като правителството в Прищина запази върховната власт.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети