EС удължи безмитния внос на стоки от Украйна за още една година

DenNews.bg
26.05.2023
размер на текста:

 Европейският съюз се съгласи в четвъртък да спре ограниченията върху вноса от Украйна за още една година, след като отхвърли забраната за внос, наложена от някои държави от ЕС на фона на протестите на фермерите срещу ниските цени.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на ЕС за удължаването и обеща да работи за постигане на стандартите на съюза, необходими за осигуряване на членство в 27-членния блок.

Съветът на ЕС, групата на правителствата на ЕС, каза в туит, че министрите на ЕС, отговарящи за търговията, са се съгласили с удължаването на среща в четвъртък.

Европейският съюз премахна митата и други ограничения за първите 12 месеца през юни 2022 г.

„В процеса на нашето придвижване към Европейския съюз ние трябва да превърнем тази либерализация, досега временна, в постоянна, без никакви изключения или ограничения“, каза Зеленски във вечерното си видеообръщение.

Спирането на всички мита доведе до оплаквания от земеделски групи, кулминацията на които е Полша и Унгария, които забраниха част от вноса на зърно от Украйна през април. Страните се превърнаха в транзитни маршрути за украинско зърно, което не можеше да се изнася през нейните черноморски пристанища.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети