Вагнер: Бахмут е прехвърлен на руската армия

DenNews.bg
25.05.2023
размер на текста:

Ръководителят на руската групировка наемници "Вагнер" обяви, че нейните сили са започнали да се изтеглят от украинския град Бахмут, информира Би Би Си.

Евгений Пригожин се зарече да прехвърли контрола над града на руската армия до 1 юни, но Киев твърди, че все още контролира джобовете на града.

Той каза, че силите му са готови да се върнат, ако руската редовна армия се окаже неспособна да се справи със ситуацията.

Битката за града е най-дългата и кръвопролитна във войната.

Наемниците на Вагнер водиха боевете там от страна на Русия, а Пригожин тази седмица каза, че 20 000 бойци са загинали в Бахмут.

„Днес изтегляме части от Бахмут“, каза г-н Пригожин във видео, публикувано в Telegram от разрушения град.

BBC Verify геолокира видеото в район близо до аптека в източната част на Бахмут.

Пригожин, който обяви превземането на града в събота, се вижда да казва на хората си да оставят боеприпаси за руската армия. Той добавя, че някои бойци на Вагнер ще останат, за да помогнат на руските войски.

„В момента, когато военните са в трудна ситуация, те ще се изправят“, казва той, преди да предупреди двама бойци да не „тормозят военните“.

Шефът на Вагнер многократно е атакувал висши руски военни, като ги е критикувал публично, че не подкрепят войските му. Миналия месец той дори заплаши, че ще изтегли войските си от града, ако не им бъдат осигурени така необходимите муниции.

Въпреки твърденията на Вагнер, че предава Бахмут, Украйна не признава, че градът е паднал.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Малиар каза в четвъртък, че нейните сили все още контролират част от квартал Литак в югозападната част на града.

„Врагът замени частите на Вагнер в предградията с войски на редовната армия. В самия град силите на Вагнер все още присъстват“, публикува тя в Telegram.


Анализаторите казват, че Бахмут няма стратегическа стойност за Москва, но превземането му би било символична победа за Русия след най-дългата битка от войната в Украйна досега.

Наемниците на Вагнер са съсредоточили усилията си в града от месеци и тяхната безмилостна, скъпа тактика за изпращане на вълни от хора изглежда постепенно е подкопала съпротивата на Киев.

Пригожин се очерта като ключов играч в пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, започнало през февруари 2022 г., отговаряйки за частната армия от наемници.

Той вербува хиляди осъдени престъпници от затвора за своята група - без значение колко тежки са престъпленията им - стига да се съгласят да се бият за Вагнер в Украйна.

Около половината от 20 000 бойци на Вагнер, загинали в Бахмут, са били осъдени, каза Пригожин тази седмица.

По-рано този месец САЩ заявиха, че вярват, че повече от 20 000 руски войници са били убити в битката за Бахмут и други 80 000 са ранени. BBC не е в състояние независимо да провери цифрите.

Украйна не е публикувала данни за своите жертви в Бахмут, но също е претърпяла големи загуби.

Превземането на Бахмут би доближило Русия малко по-близо до целта й да контролира цялата Донецка област, един от четирите региона в източна и южна Украйна, анексирани от Русия миналия септември след референдуми, широко осъдени извън Русия като измама.

Въпреки това, когато миналото лято Русия се бори ожесточено, за да претендира за градовете Северодонецк и Лисичанск, Украйна скоро си върна части от територия другаде.

Имаше около 70 000 души, живеещи в Бахмут преди инвазията, но само няколко хиляди останаха в опустошения град, някога най-известен със своите солни и гипсови мини и огромна винарна.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети