НАТО се готви да превърне Украйна в модел на Израел в Източна Европа

DenNews.bg
23.05.2023
размер на текста:

Украйна няма да се присъедини към НАТО през следващите няколко години, но западните ѝ съюзници разработват стратегия, която ще осигури на страната сигурност и защита срещу повторна руска агресия, както и помощ в настоящата война.

Тази стратегия е основана на израелския модел, съобщи The Wall Street Journal (WSJ), цитиран от News.bg.

Водещиият делови вестник се позовава на полския президент Анджей Дуда и западни служители, запознати с дискусиите.

Израел не е част от НАТО, но САЩ го подкрепят през цялото му съществуване като независима държава.

Тел Авив е най-големият получател на американска помощ от Втората световна война насам.

Отношенията между Израел и САШ са фиксирани в 10-годишни договори, като настоящият предвижда военна помощ в размер на 38 млрд. долара за периода 2019-2028 г.

Подобно споразумение с Украйна би трябвало да повлияе на изчисленията на Москва в настоящия конфликт, твърдят западни представители.

Така Русия вече няма да може да залага, че една дълга война ще доведе до намаляване на подкрепата за Украйна. Това обясни в интервю за WSJ Анджей Дуда.

Днес Русия трябва да разбере, че Украйна е получила тези гаранции за сигурност и те няма да загубят силата си с течение на времето или поради умората на Запада от войната, посочи полският президент.

Споразумението няма да бъде свързано с преговорите между Русия и Украйна и с мирния процес, подчерта той. Според Дуда негов приоритет ще бъде прехвърлянето на оръжия и модерни технологии на Украйна.

Тя вече е получила многобройни оръжия от НАТО, вариращи от преносими и стационарни зенитно-ракетни системи до танкове и бойни машини на пехотата. А в края на миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън подкрепи идеята европейските държави да предоставят на Украйна американски изтребители F-16 и се съгласи да започне обучение на украински пилоти за работа с тях.

По време на посещението си в Полша през февруари Байдън е обсъдил израелския модел, каза Дуда. Сега западните държави все по-често го разглеждат преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.

Очаква се след срещата на върха да бъде подписано споразумение за гаранции за сигурността на Украйна, твърдят западни представители. Те казват, че то ще бъде свързано с подготовката на Украйна за членство в НАТО в бъдеще, но това може да стане след години, а междувременно алиансът ще остане настрана от конфликта с Русия.

Израелският модел се превърна в тема за обсъждане, тъй като позволява решаването на основни въпроси, свързани със сигурността на Украйна, без членство в НАТО, заяви пред WSJ говорител на президентската администрация на САЩ. Но конкретните параметри, каза той, все още се разглеждат: "Все още обсъждаме с Украйна, съюзниците и партньорите как би изглеждал този модел".

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети