Управляващите в Дупница призовават за блокиране на Е-79 на 26 май

DenNews.bg
19.05.2023
размер на текста:

 В официално писмо, изпратено до медиите, местната власт в Дупница в лицето на кмета инж. Методи Чимев и Общинския съвет призовават жителите на община Дупница на протест на главен път Е-79 

Ето какви гласи то:

Уважаеми съграждани,
Повече от две години Дупница е жертва на непълната и неефективна законодателна уредба във водният сектор. Непълнотите и пропуските й не позволяват общината ни да получи европейско финансиране, с което да подмени така необходимите ни водопроводи и канали. Тази неефективност касае не само нас, а общо шест области в Република България.
Същевременно общината ни е подложена на безпрецедентен натиск за консолидиране в общ воден оператор. Използват се всевъзможни похвати и натиск, ръководени и координирани от МРРБ в съучастие с КЕВР и множество други държавни органи. Целта е ВиК – Дупница да бъде доведено до фалит и да бъдем принудени да приемем „Кюстендилска вода“ЕАД. Без гаранции за подобряване на качеството на услугата, без гаранции за реални и адекватни инвестиции, но с увеличение на цената от 162%.
Кмета на общината и общинският съвет проведоха десетки срещи и заседания във всевъзможни формати. Многократно поставяхме нашите виждания и предложения. Дупница иска действия и решения за водният сектор, а не неясни обещания за бъдещи ползи без адекватни и разписани ангажименти.
За съжаление всички наши искания са оставени без резултат. Затова Кмета на общината и Общински съвет Дупница обявяват говност за протестни действия със следните искания:

-МРРБ да одобри излизане на община Дупница от Асоциация по ВиК – Кюстендил
-КЕВР да разгледа и одобри бизнес – плана на ВиК – Дупница

Ако тези искания не бъдат одобрени, ще пристъпим към предупредителен протест, който ще се състои на 26.05.2023г. от 13,00 до 14,00ч на главен път Е79 в зоната на Дупнишките барикади, с искане за оставка на Иван Шишков – Министър на регоналното развитие и благоустройството и оставка на Иван Иванов – Председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.
Призоваваме всички дупничани да подкрепят протеста! Нека обединени да защитим нашите интереси и да спрем самозабравилите се държавни чиновници!

19.05.2023г. ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - ДУПНИЦА

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети