С хеликопери евакуират от покривите на къщите бедстващите от наводненията в Италия

DenNews.bg
18.05.2023
размер на текста:

 Повече от 20 реки излязоха от коритата си в Италия, причинявайки смъртта на девет души и принуждавайки 13 000 да напуснат домовете си след шестмесечни валежи, паднали за ден и половина. Властите изрично предупредиха хората да се качат по покривите и таваните и да чакат помощ, за да бъдат изведени от опасните за тях вече домове.

 

Почти всяка река е наводнена между североизточното крайбрежие на Римини и град Болоня, на 115 километра (70 мили).

Възникнаха около 280 свлачища и бяха наредени още евакуации през нощта.

„Бяха много лоши 48 часа. Водата и калта превзеха цялото ни село“, каза 71-годишната Роберта Лазарини.

Нейният дом в Ботегино ди Зока, южно от Болоня, беше ударен от порой в сряда. Улици, къщи и градини бяха наводнени и Роберта каза, че все още е уплашена.

"Никога не съм виждал нещо подобно тук. Бяхме блокирани и не знаехме какво да правим. Просто се надявам да не се повтори."

Пожарникарите помогнаха на жителите да напуснат къщите си, включително на 97-годишна жена, която трябваше да напусне спалнята си с гумена лодка.

„Нашата общност е разбита“, каза дъщерята на Роберта, Инес, която управлява местното кафене на централния площад. "Чувствахме се напълно изолирани, някои от нас бяха наистина ужасени."

„Имали сме наводнения и преди, но никога не е било толкова лошо, доколкото си спомням.“ каза 74-годишният Ламиери, докато почистваше калта от мазето си, където синът му съхранява продукти за продажба в магазина за сувенири, който управлява в центъра на Болоня.

„Улицата се превърна в река. Загубихме всичките си неща, които бяха складирани тук долу. Оценяваме щетите на хиляди евро.“

Антонио Франческо Рицуто, 55-годишен адвокат, който живее край реката със съпругата си, беше принуден да напусне във вторник вечерта и сега живее при дъщеря си в близкото село.

„Това беше нещо, което никой не очакваше в тези пропорции“, каза той. "Преди да напуснем къщата си, нивото на водата се повишаваше с всяка минута. Когато се върнахме вчера... всекидневната ни беше напълно потопена. Ще трябва да изхвърлим повечето от мебелите си."

Това е едно от многото села и градове, наводнени в провинция Емилия-Романя не само от реки, но и от преливащи канали. Още евакуации се проведоха западно от Равена в четвъртък, тъй като река Ламоне преля.

Регионалният президент Стефано Боначини, президент на регион Емилия-Романя, каза, че разходите за щети възлизат на милиарди евро.

През нощта бяха разпоредени евакуации в градовете на запад от Равена. На жителите на Виланова беше наредено да потърсят подслон на горните етажи, ден след като наводненията преминаха каскадно през историческия център на Луго.

Луго беше наводнен отново в четвъртък, както и Черви на брега.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети