Прокуратурата пусна записи на ОПГ за дискредитиране на магистрати

DenNews.bg
07.04.2023
размер на текста:

Софийска градска прокуратурата е разделила на няколко части разследването си за ОПГ за данъчни измами и пране на пари, за което обяви на 16.03.2023 г. на брифинга със специален сценарий, в който да изчитат и прожектират събрани доказателства се редуваха няколко говорителя.

Днес, 7 април, от прокуратурата съобщават вече официално, че са отделили досъдебно производство за ОПГ за търговия с влияние, като са събрани доказателства, че целта е дискредитиране и затрудняване на дейността на правоохранителните органи и отстраняване от длъжност на магистрати и висши полицейски служители. Групата е действала от 2020 г. до 24 март 2023 г., производството е за престъпления по чл. 304б, ал. 1 от НК (търговия с влияние). Възложена е проверка на ДАНС, която трябва да установи дали е била застрашена националната сигурност на страната, както са и поискани банкови сметки, справка за имущество у нас и в чужбина.

Ето какво главният прокурор, както и записът, разпространен на официалния сайт на държавноо обвинение:

 

 

 

Представени бяха приобщени по надлежния законов ред веществени доказателства, представляващи листове с печатен и ръкописен текст, един от които съдържа следното: „ВТБ“ - отговарящ на абревиатурата на руската външно-търговска банка, включена в санкционни списъци на ЕС и САЩ; „Цецо от Белград“ - вероятно укриващият се в Сърбия Цветан Василев, подсъдим за ръководене на организирана престъпна група и длъжностно присвояване на 2,7 млрд. лв. от КТБ, довело до фалита на банката. Иззет е и лист с наименование „ВРЕДИТЕЛИ за уволнение“, съдържащ списък с имената и актуалните длъжности на съдии, прокурори и следователи от закритите структури на специализираното правосъдие.

Беше представено и съдържанието на два броя флашпамети, съдържащи звукови файлове, представляващи разговори между следните лица - Дилиян Георгиев (с постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“), Красимир Каменов (привлечен в качеството на обвиняем за подбудителство към убийството на бивш служител на МВР, обявен за международно издирване в системата на Интерпол, с вероятно местонахождение ЮАР), Овидиу Семенеску (обявен за международно издирване в системата на Интерпол по разследване за участие в ОПГ на територията на България), както и лицето „Митко BIRD“, вероятно отнасящо се за Димитър Стоянов, журналист. По досъдебното производство в качеството му на обвиняем е привлечен и Тони Иванов. (Същият междувременно е предприел действия по своето укриване извън територията на страната, установен е в Испания, където е задържан от компетентните органи по повод изпълнение на издадената от СГП Европейска заповед за арест.)

От досъдебното производство на основание и по реда на чл. 216 от НПК са отделени материали, като са образувани следните самостоятелни досъдебни производства:

Досъдебно производство за това, че в периода от 2020 г. до 24.03.2023 г. на територията на Република България е действала организирана престъпна група с цел да върши съгласувано в страната престъпления по чл. 304б, ал. 1 от НК (търговия с влияние). Отделянето е във връзка със събрани доказателства относно действия на членове на организираната престъпна група по дискредитиране и затрудняване дейността на правоохранителните органи и отстраняване от длъжност на магистрати и висши полицейски служители.

С оглед събраните материали в хода на досъдебното производство, на Държавна агенция „Национална сигурност“ е възложена проверка, която да установи дали с действията по дискредитиране и опит за отстраняване на магистрати и висши полицейски служители,както и затрудняване дейността на правоохранителните органи, се застрашава и националната сигурност на страната.

От ДАНС е изискана информация за притежавани от лицата банкови сметки, движимо и недвижимо имущество в чужбина, като за целта проверката следва да се извърши по линия на международното сътрудничество, с цел придобиване на значими за разследването факти и обстоятелства.

На Дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР и Дирекция „Инспекторат“- МВР е възложено извършване на проверка – какви действия са предприемани спрямо висши полицейски служители, с оглед наличната информация за опити за отстраняването им от системата на Министерство на вътрешните работи, както и налице ли са данни за извършвани плащания на служители на МВР, съпричастни към престъпната дейност.

В хода на разследването е отправена нова заплаха по отношение на магистрат, работещ по случая, за което е уведомена Главна дирекция „Охрана“ при Министерство на правосъдието. На Главна дирекция „Национална полиция“ е възложено установяването на лицата, отправили заплахата.

Друго досъдебно производство е отделено за организирана престъпна група за извършване на убийства. Отделянето е във връзка със събрани доказателства за дейността на престъпната група, като с ГДНП-МВР се провеждат съвместни действия по разследването с цел установяването на съпричастността на участници в групата към пет убийства и един опит за убийство, извършени в дълъг период от време.

СГП ръководи и разследване за данъчно престъпление, извършено в периода от 2017 г. до 31.10.2022 г., при което е избегнато установяването и плащането на данъчни задължения по Закона за ДДС в големи размери. Предмет на разследване е дейността на търговски дружества, стопанисващи борса „Слатина“ в гр. София, в управителните органи на които участват свързани с Красимир Каменов лица. В хода на разследването в края на 2022 г. са извършени претърсвания и изземвания, при които са иззети множество документи.

По наказателните производства прокуратурата е възложила отделни действия и на КПКОНПИ и НАП.

Назначена и изготвена е техническа експертиза на телефон, ползван от обвиняемия Дилиян Георгиев. Същата установява наличието на активна комуникация през мобилни приложения на обвиняемия Дилиян Георгиев с подсъдимия Цветан Василев, както и с лицата Димитър Стоянов и Калин Едрев и други.

Общият обем на съдържащата се информация е в размер от 24 GB, като същата е в процес на анализ. Софийска градска прокуратура предоставя част от установената комуникация между посочените лица, кореспондираща със събраните доказателства за сговор на организираната престъпна група, с цел дискредитиране у нас и в чужбина и опити за елиминиране на висши магистрати и полицейски служители:

Писмена комуникация от м. март 2022 г. между Дилиян Георгиев и „Митко Бивол“ (вероятно Димитър Стоянов), в която се визират действия на лицето Овидиу Семенеску, обявен за издирване чрез Интерпол:

Писмена комуникация от м. март 2022 г. между Дилиян Георгиев и „Митко Бивол“ (вероятно Димитър Стоянов), в която се визират действия на лицето Овидиу Семенеску, обявен за издирване чрез ИНТЕРПОЛ:

Писмена комуникация от началото на 2023 г. между Дилиян Георгиев и “Калин“ (вероятно Калин Едрев), в която се коментира лицето Овидиу Семенеску, обявен за издирване чрез Интерпол:

Писмена комуникация от началото на 2023 г. между Дилиян Георгиев и “Калин“ (вероятно Калин Едрев), в която се коментира лицето Овидиу Семенеску, обявен за издирване чрез ИНТЕРПОЛ:

Писмена комуникация от края на 2022 г. между Дилиян Георгиев и „Митко Бивол“ (вероятно Димитър Стоянов), в която двамата коментират пътуване на обвиняемия Дилиян Георгиев до Сърбия и предстоящи негови срещи с подсъдимия Цветан Василев:

Писмена комуникация от края на 2022 г. между Дилиян Георгиев и „Митко Бивол“ (вероятно Димитър Стоянов), в която двамата коментират пътуване на обвиняемия Дилиян Георгиев до Сърбия и предстоящи негови срещи с подсъдимия Цветан Василев:

Писмена комуникация от началото на 2023 г. между Дилиян Георгиев и лице, посочено като „Цветан Василев“, в която се обсъжда организацията на предстоящото пътуване до Белград и Ниш на Дилиян Георгиев, с цел срещи между двамата:

Писмена комуникация от началото на 2023 г. между Дилиян Георгиев и лице, посочено като „Цветан Василев“, в която се обсъжда организацията на предстоящото пътуване до Белград и Ниш на Дилиян Георгиев, с цел срещи между двамата.

Писмена комуникация от 23.12.2022 г. между Дилиян Георгиев и „Митко Бивол“ (вероятно Димитър Стоянов), при която в 18,01 часа обвиняемият Георгиев изпраща на Стоянов текстови файл, с наименование TXT_20221223_16…, съдържащ писмо от американския конгресмен Уорън Дейвидсън, изпратено предходния ден до секретаря по финанси на САЩ. Копие от писмото за първи път е разпространено във фейсбук профил на потребител от България около 16,00 часа на 23.12.2022 г. В 19,40 часа същия ден копие на официалното писмо на члена на Конгреса на САЩ Уорън Дейвидсън е изпратено от Дилиян Георгиев на „Митко Бивол“ (вероятно Димитър Стоянов). (До този момент подобно писмо не е предоставяно от офиса на конгресмена. Уорън Дейвидсън разпространява снимки от своето писмо до секретаря по финанси на САЩ чрез официалния си профил в Туитър четири часа по-късно, в 23.40 часа българско време.)

Копие от писмото

Писмена комуникация между обвиняемия Дилиян Георгиев и неустановено лице, в която се споменава името на министъра на вътрешните работи (към 28.10.2022 г. Бойко Рашков) и лице, посочено като „Каратиста“:

 

По досъдебното производство за организирана престъпна група за търговия с влияние, с цел осъществяването на действия по отстраняване на висши магистрати и полицаи, са налични и множество звукови файлове. Три от тях представляват телефонни разговори между обявения за издирване от Интерпол като подбудител на убийство на бивш полицейски служител Красимир Каменов със свидетел по делото. В записите се визират различни факти и обстоятелства, свързани с престъпната дейност на ОПГ, като се споменават следните имена, абревиатури и други: „Цецо Василев“, „Овидиу“, „Бобока“, „Митко“, „Бърд“-а, „Дилиян“, „Боян“.

 

 

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети